Za podsticaj nataliteta i kroz PIO

VIDEO K9: SANU je nedavno upozorila da je, po starosnoj strukturi svojih žitelja, Srbija na neslavnom šestom mestu u Evropi, te da bi u narednih 30 godina naša zemlja mogla da izgubi između 250.000 i milion stanovnika. Stoga je hitno potrebno početi sa aktivnim sprovođenjem mera za podsticaje rađanja, a to je moguće i kroz dogradnju penzionog sistema Srbije, rekao je Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine u emisiji Press presek.

0
277

Nakon višegodišnjeg smanjenja populacije, Srbija će morati ozbiljno da se pripremi za skoru budućnost u kojoj će preovladavati starija populacija u starosnoj strukturi i biće potrebno preduzeti sve mere kako bi podstakla povećanje nataliteta.

Neke od tih mera moguće je sprovesti i kroz odredbe u Zakonu o penzionom osiguranju, koje je, između ostalog, predložio Savez penzinera Vojvodine kroz radnu grupu formiranu pre dve godine u cilju nadogradnje penzionog sistema Srbije.

“Mi smo predložili čak, da se u taj Zakon o penzijskom osiguranju ugrade određene odredbe koje će, na neki način, da imaju u vidu te mlade žene koje trebaju da rađaju. Da se ne stimuliše kroz zakon jedno dete, ali da se stimuliše rađanje dva ili tri deteta. Na primer, da se za dvoje dece smanji penzijski staž ženama za jednu godinu, za troje dece na dve, da ne bude 40 ili 38, da bude i trideset sedam”, kazao je Nenadić.

Predloženo je i smanjenje starosne granice za odlazak u penziju žena koje su rađale decu.

“Za ženu koja rodi troje dece, da ne bude 65, nego 63, koja rodi dvoje dece, da bude 64 godine. Znači, da se to podstiče i kroz penzijski sistem. Onda bi, verovatno, te mlade žene koje znaju da će imati kasnije to pravo, opredelile se da imaju dvoje ili troje dece i tako dalje. To smo, evo, predložili i bilo bi dobro da se i tu nešto uradi”, smatra Nenadić.

Sa prosečnom starošću svojih žitelja od 42,7 godine, Srbija je šesta u Evropi i na 24. mestu u svetu. Prema analizama stranih i domaćih stručnjaka, upozoreno je na Naučnoj konferenciji pod nazivom “Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije” održanoj prošlog meseca u SANU, demografska situacija u sledeće tri decenije nametnuće se kao jedna od najvećih prepreka ekonomskog razvoja naše zemlje.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.