Za početak bez droge

VIDEO K9: Među zavisnicima na novosadskim ulicama, prema saznanjima Udruženja Restart, najčeća je zloupotreba sredstava supstitucione terapije - metadona i buprenorfina. Navode i da zloupotreba droge, nažalost, više nije retkost ni među mlađim tinejdžerima u Novom Sadu.

0
401

U poslednjih nekoliko godina na novosadskim ulicama najčešće se zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance koje se koriste u supstitucionoj terapiji odvikavanaj od bolesti zavisnosti i to metadona i buprenorfina, kažu u Udruženju Restart.

“Takođe, jako je razvijena mreža trgovine sa tim supstancama. Što se tiče ilegalnih supstanci metamfitemina i sintetičke marihuane, najveća zastuplenost je upravo tih ilegalnih supstanci i, generalno, najviše nam se javljaju mlađi tinejdžeri za problem vezano sa sintetičkom marihuanom i amfetaminom”, rekao je Boris Štrbac iz ovog udruženja.

Kod mladih su roditelji najvažniji faktor izlečenja, naveo je on, što je razlog zbog čega Restart daje veliki značaj upravo saradnji upravo s njima. Ovo udruženje prvenstveno se bavi motivacijom za rehabilitaciju zavisnika.

“Pomažemo zavisnicima i podižemo im entuzijazam da odluče da odu na rehabilitaciju. Sarađujemo sa mnogim rehabilitacionimcentrima u zemlji i inostranstvu gde šaljemo zavisnike na lečenje. Takođe veliki akcenat stavljamo na prevenciju bolesti zavisnosti i zloupoteba droga i drugih psihoaktivnih supstanci”, naveo je Štrbac.

Mlade je neophodno edukovati o štetnosti zloupotebe droga i motivisati ih da unapred odluče da je ne probaju uopšte, istakao je Štrbac. Restart se bavi i resocijalizacijom bivših zavisnika koji se vraćaju sa rehabilitacije.

Udruženje Restart u cilju prevencije organizuje i seminare, edukativna predavanja, sve u cilju pružanja pomoći u odvikavanju od psihoaktivnih supstanci i sprečavanja njihove zloupotrebe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.