Za neprofitan obrazovni sistem

VIDEO K9: Mogućnost da udžbenici u digitalnom izdanju budu besplatni, za šta se zalaže fondacija ,,Alek Kavčić", donela bi velike uštede kućnom budžetu roditelja školaraca, koji za ovu svrhu svake školske godine izdvajuju veliku svotu novca.

0
15

Mediji i predstavnici pojedinih izdavačkih kuća naveli su da Fondacija Alek Kavčić krši autorska prava postavljajući na sajt udžbenike koji se mogu beskonačno umnožavati dok su prava otkupljena za samo određenu količinu udžbenika od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Na takve izjave, Aleksandar Kavčić, profesor Karnegi Melon univerziteta i osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ rekao je da ukoliko je Fondacija zaista prekršila autorska prava, on će u Americi biti uhapšen, jer Fondacija, pre svega, tamo posluje, a o autorskim pravima se itekako vodi računa.

Upitali smo nekadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića da prokomentariše ove navode.

Aleksandar Kavčić, profesor Karnegi Melon univerziteta, sa željom da promeni i popravi u srpskom društvu ono što smatra osnovom društva a to je obrazovni sistem, fokus je usmerio na udžbenike i činjenicu da se oni u Srbiji plaćaju.

On smatra da obrazovnom sistemu ne sme cilj da bude profit, već dostizanje punog potencijala svakog đaka. Zato obrazovanje mora da bude besplatno, a ne, kako je rekao, da jedan komplet udžbenika košta polovinu plate roditelja.

Iz tog razloga, profesor Kavčić je osnovao  Fondaciju ,,Alek Kavčić” i na sajtu Fondacije objavio besplatne udžbenike za đake u Srbiji. Najveći otpor projektu kačenja udžbenika na sajt Fondacije stigao je od privatnih izdavača.

Iz Zavoda za udžbenike za BBC na srpskom su izjavili da je Fondacija Aleksandra Kavčića kupila knjige od njih i da sve imaju licencu, što znači da prepreka za korišćenje nema u tom smislu.

Prilog preuzet od KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.