Za manji rizik od elementarnih nepogoda

VIDEO K9: Nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile našu zemlju 2014. godine i za sobom ostavile veliku materijalnu štetu, kako Srbiji tako i državama u regionu, među pojedincima, organizacijama i lokalnim samoupravama koji su pružili pomoć poplavljenom stanovništvu bila je i humanitarna organizacija Caritas Srbija. U cilju prevencije i podizanja svesti građana o ovoj problematici, godinu dana kasnije ova organizacija je pokrenula projekat „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“, koji je danas predstavljen u Novom Sadu.

0
860

Nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile našu zemlju 2014. godine humanitarna organizacija Caritas započela je projekat „Smanjivanje rizika od katastrofa“.

Ovaj projekat ima za cilj da kroz razne aktivnosti pripremi zajednicu za bolji odgovor u slučaju elementarnih nepogoda.

“Samo jedan subjekat ne može sam da reši sve goruće stvari, tako da je bilo neophodno da se država zajedno sa nevladinim sektorom, odnosno udruženjima građana, zajedničkim snagama pobrinu da se reše i prevaziđu sve potencijalne krizne tačke, zbog toga smo se umrežili i ostvarili saradnju na nacionalnom i lokalnom nivou”, navela je Jovana Lončarević, magistar civilne zaštite.

Caritas Apostolskog Egzarhata, kao deo Caritasa Srbije, je tokom projekta ostvario uspešnu saradnju sa lokalnim samoupravama Novi Sad, Vrbas, Subotica, Srbobran, Šid i Mali Iđoš.

“Kroz edukacije na celoj teritoriji Vojvodine koju je naš Caritas pokrivao radionice smo održali u 25 osnovnih škola, obučili smo oko 750 dece i 50 nastavnika i učitelja. Za niže uzraste smo napravili bojanku da deca kroz bojanje polako uče, a od četvrtog do osmog razreda deci smo delili priručnike u kojima su na jednostavan način opisane situacije kad je požar ili poplava, da znaju kako da se postave i reaguju”, rekao je Elemir Džudžar, koordinator projekta.

Caritas Srbije čine pet biskupija: Subotička, Zrenjaninska, Sremska, Beogradska i biskupija Apostolskog Egzarhata. Ova organizacija ostvaruje uspešnu saradnju sa državama iz regiona, jer kako kažu iz Caritasa, elementarne nepogode ne poznaju državne granice.

“U okviru ovog projekta Caritas Srbije je blisko sarađivao sa Caritasom BiH, jer elementarne nepogode ne poznaju državne granice i izuzetno je važno razvijati regionalni aspekt saradnje sa Caritasima iz drugih država i sa zvaničnicima lokalnih samouprava iz drugih država”, kazao je Petar Kos iz Caritasa Srbije.

Caritas Srbije i Caritas Apostolskog Egzarhata će, kako navode, nastaviti da pružaju bezrezervnu pažnju i podršku svim subjektima koji imaju za cilj umanjenje posledica budućih eventualnih elementarnih nepogoda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.