Za manje od godinu dana struja poskupela za 26,9%

Kako je saopštio Savet Agencije za energetiku od 1. maja cena struje za domaćinstva u Srbiji poskupeće osam odsto, odnosno na 13,31 dinar po kilovatsatu. Shodno tome, računi za struju individualnih potrošača povećaće se u proseku za oko 250 dinara.

0
46

To će biti drugo po redu povećanje cene za individualne potrošače ove godine nakon što je prethodno do korekcije došlo i 1. januara kada je struja poskupela za 8,5 odsto na 12,4 dinara po kilovatsatu, piše Danas.

Inače, u osam meseci, ako računamo i predstojeći maj, nadležni su cenu električne energije za domaćinstva podigli čak tri puta.

Nadležni smatraju da poskupljenja struje nisu velika, odnosno da su računi potrošača u Srbiji niži nego u većini zemalja u Evropi. Međutim, treba naglasiti da su, kada je reč o iznosima, poskupljenja u procentima znatno veća a i češća nego ona do kojih je dolazilo do septembra 2022. godine.

Podaci pokazuju da je u pomenutom periodu struja u tri navrata poskupela ukupno 26,9 odsto. U slučaju kada bi struja poskupela za oko osam odsto u septembru, o čemu se govori, procenat poskupljenja u periodu od godinu dana podigao bi se na čak 37 odsto, navodi Danas. 

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da se prihod EPS-a od povećavanja cene za domaćinstva u periodu od septembra prošle godine povećao u istom procentu.

“Na godišnjem nivou domaćinstva u Srbiji troše 15 miliona megavatsati električne energije. To znači da na osnovu ukupnog dosadašnjeg iznosa povećanja cene struje za građane, tačnije od septembra prošle godine, EPS u periodu od godinu dana može da inkasira 135 miliona evra. To je svakako značajna suma novca. Taj iznos je dovoljan za pokrivanje troškova mesec i po dana uvoza struje iz inostranstva zbog kolapsa u sistemu koji je EPS svojevremeno pretrpeo. Takođe, za te pare to preduzeće bi moglo da izgradi solarnu elektranu od 200 megavata. To je objekat veličine koji trenutno ne postoji u našem regionu”, objašnjava Gavrilović.

Posle poskupljenja struje do koga je došlo u septembru prošle godine EPS je naplatom struje od domaćinstava do decembra inkasirao 13,9 miliona evra. Nakon novog poskupljenja do koga je došlo u januaru do aprila je naplaćeno od te kategorije potrošača 29,3 miliona evra.

S obzirom na to da nastupa majsko povećanje cene struje EPS bi do septembra zaradio 45 miliona evra. Ako bi došlo do nove korekcije od osam odsto u septembru do decembra tekuće godine EPS bi dodatno inkasirao još 62 miliona evra.

Inače, u ovom trenutku cena kilovatsata električne energije u najjeftinijoj zelenoj zoni iznosi 1,89 dinara dok će od 1. maja poskupeti na 2,08 dinara po kilovat satu.

(Danas)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.