Za lakši prevoz osoba sa invaliditetom

VIDEO K9: Dispečerski centar za prevoz osoba sa invaliditetom i otežanim kretanjem u Novom Sadu mogao bi biti pripojen Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću, a preporuka da se to sprovede i u delo usvojena je na 17. sednici Saveta za osobe sa posebnim potrebama Skupštine grada.

607

Gradski prevoz u našem gradu nije u dovoljnoj meri pristupačan osobama sa invaliditetom i otežanim kretanjem, a kako bi se situacija popravila, neki od od predloga su da se postojeći niskopodni autobusi usmere na određene linije i da se autobuska stajališta izdignu.

“Nakon te faze došao bi taj Dispečerski centar u žižu zbog toga što bi on onda služio da se pokrije sav taj teren na teritoriji Grada Novog Sada koji nije obuhvaćen niskopodnim autobusima, odnosno za pokrivanje prigradskih naselja i naselja do kojih ne dopiru linije pokrivene niskopodnim autobusima”, rekao je Zvonko Nikolić, predsednik Saveta za osobe sa posebnim potrebama.

Prema njegovim rečima, dispečerski centar za prevoz osoba sa invaliditetom za sada funkcioniše samo na nivou projekta, a kada bi on postao organizaciona jedinica u okviru Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća, bio bi poboljšan kvalitet prevoza osoba sa invaliditetom.

“Svesni smo da ne mogu niskopodni autobusi da se kupe za jedan dan, to bi bilo nekih 120 autobusa, ali to bi bila međufaza i tada bi mogli da kažemo da imamo gradski saobraćajni prevoz pristupačan osobama sa invaliditetom, doduše ne 100% po svetskim standardima”, napomenuo je Nikolić.

On je rekao i da realizaciju nije realno očekivati pre sledeće godine zato što je za donošenje odgovarajućih akata i odluka, ali i za analize, potrebno određeno vreme i istakao da bi bilo dobro kada bi gradski prevoz u našem gradu do kraja 2016. godine bio pristupačan za sve građane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.