Za kvalitetnije mleko u Srbiji

Na tržištu Srbije nije zastupljeno ni 50 odsto mleka ekstra klase i taj procenat će morati da bude stoprocentan kako se budemo približavali EU, što pokazuje da je kvalitet mleka jedan od najvećih izazova i zadataka u ovoj industriji, rečeno je danas Drugom srpskom kongresu mlekarstva u Beogradu.

356

Stručnajci kažu da se kvalitet mleka ne podiže samo kroz subvencije, već i kroz efikasniju proizvodnju. Dodatni problem je i u tome što još uvek ne postoji nacionalna referentna laboratorija.

Predstavnici resornog ministarstva poručuju da će država i dalje pružati pomoć sektoru mlekarstva u cilju njegovog razvoja i unapređenja kvaliteta mleka, dok predstavnici Udruženja proizvođača mleka Srbije ističu da bi trebalo “rekonstruisati” sistem subvencija, odnosno napraviti drugačiju kasifikaciju.

U Udruženju proizvođača mleka kažu da je najveći izazov, kada je u pitanju ova oblast, kvalitet, budući da u Srbiji, kako kažu, nije zastupljeno ni 50 odsto mleka ektra klase.

“Naš predlog je da se u nekom doglednom periodu napravi klasifikacija, odnosno da najviše premije dobiju oni farmeri koji se trude da proizvedu kvalitetno mleko”, rekao je Ljubiša Jovanović iz Udruženja proizvođača mleka. 

Jovanović je ukazao da ima i malih proizviođača koji mogu da proizvode mleko ektra klase i da bi bilo važno dati prelazni rok i vreme onima koji žele da unaprede kvalitet. On dodaje da kvalitet mleka nije bitan samo zbog evropske unije, već da treba razumeti da se radi o opštoj bezbednosti hrane.

U Ministarstvu poljoprivrede saglasni su da se mlekarima mora pomoći, te naveli da se nadaju da će uskoro početi da funkcioniše i nacionalna referentna laboratorija nakon čega će se kako je objasnio izdvajati različite premije po litru u zavisnosti od kvaliteta. U Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu kažu da Srbija ima malo grlo stoke na farmama malih proizvođača.

“U Srbiji kod čak 95 odsto malih proizvodjača kvalitet mleka nije u skladu sa standardima EU, dok kod velikih 70 odsto mleka zadovoljava standarde EU. Kod srednjih proizvođača, 62 odsto mleka ima zadovoljavajući kvalitet. Mlekarska industrija u Srbiji prima 70 odsto ukupne podrške u celom sektoru agrara i da je jedan od najvećih prioriteta. Dakle ovaj sektor dobija veću finansijsku pomoć nego ratari ili drugi poljoprivredni proizvođači u Srbiji”, naveo je Dmitri Prikhodko iz Organizacije UN za hranu i poljoprivredu.

U prilog tome on govori i da možda nije potrebno povećavati davanja, već povećati efikasnost i kvalitet kod proizvođača. Srbija je inače jedna od retkih zemaalja koja povećava subvencije za mlekare, jer je trend u Evropi upravo obrnut.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.