Za kulturu na evropskom nivou

VIDEO K9: Novi Sad uspostavlja evropske standarde u oblasti kulture u mnogim segmentima, pa tako i u izdvajanjima iz budžeta za kulturu koji je dostigao, negde čak i pretekao, evropske gradove, saopšteno je iz Gradske uprave za kulturu.

19

Novi Sad je od dobijanja titule Evropske prestonice kulture sa 4,53% koliko su iznosila budžetska izdvajanja Grada za razvoj kulture u 2016. kada je grad i poneo tu laskavu titulu, dosegao 8,68% koliko je izdvajanje za kulturu u budžetu za 2020. godinu, ističu u Gradskoj upravi za kulturu.

Pojedini evropski glavni gradovi, kako je navedeno u saopštenju, izdvajaju za kulturu iz ukupnog gradskog budžeta uglavnom do 10 procenata – Madrid 3,65%, Pariz 5,07%, Ljubljana 9,88%. U tim prosecima se nalaze i gradovi-kandidati za titulu Evropske prestonice kulture, gde procenti variraju od 1 do rekordnih 15.

Ovo su, prema rečima člana Gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića, utoliko važniji podaci kada se zna da je ukupni budžet Grada za oblast kulture od 2012. godine uvećan duplo, a da se u prostore za kulturu, u naredne dve godine, otvara mogućnost za razvoj kulturne scene i kroz programske konkurse u vrednosti od gotovo 700 miliona dinara.

Tokom 2020. i 2021. godine Grad Novi Sad će kroz više od 20 otvorenih poziva dati priliku da se u budućoj Evropskoj prestonici kulture predstave, ne samo akteri lokalne, već i celokupne srpske kulturne scene.

Film, povezivanje sa internacionalnom umetničkom scenom, nematerijalno nasleđe, uređenje manjih javnih površina, književnost, umetničke rezidencije, programi na otvorenom, savremeno stvaralaštvo, kreiranje programa u kulturnim stanicama, samo su, kako je navedeno, neke od tema predstojećih konkursa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.