Zbog krađe testova dobila godinu dana zatvora!

VIDEO K9: Priča o krađi testova i fijaska sa malom maturom dobila je svoj epilog. Za iznošenje testova bivša radnica “Službenog glasnika” Zorica Matić osuđena je na godinu dana zatvora, a osuđene su i još dve osobe zbog prikrivanja tog dela, na uslovne kazne od šest meseci.

660

Sudija Dejan Garić rekao je da je Matićevu osudio zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, dok tužilaštvo Matićevu tereti za krivično delo krađa.

Prema rečima sudije zatvorska kazna Matićevoj je izrečena “ne samo za nauk njoj, već i celom društvu”.

Matićeva je ranije priznala da je testove uzela, navodeći da je to učinila iz najbolje namere kako bi pomogla prijateljima čija su se deca spremala za upis u srednje škole, kao i da zauzvrat nije ni tražila, ni dobila ništa.Osuđeni kao i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na tu presudu Apelacionom sudu.

U službenom glasniku kažu da je Matićeva bila besprekoran radnik i da je uvek ispunjavala svoje radne obaveze.

Tužilaštvo tereti Matićevu, da je od 6. do 12. juna kao radnik za pakovanje testova u Javnom preduzeću “Službeni glasnik” ukrala tri kombinacije testova iz srpskog i dva iz matematike tako što ih je stavila u svoj grudnjak, dok je treću kombinaciju testa iz matematike fotografisala.

Sumnja se da je kombinacije dala ostalim osumnjičenima, a sve je radila u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi. Matićeva se tereti za običnu krađu jer, kako su u sudu objasnili, testovi nemaju karakter službene tajne.

Nakon ove afere u javnosti je pokrenuto pitanje odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića koji je nedugo potom, u rekonstrukciji Vlade, ostao bez ministarske fotelje.

Odgovornost Žarka Obradovića porkenuta je samo u javnosti, ali ne i pred nadležnim organima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.