Za jednak tretman LGBT populacije u društvu

VIDEO K9: Svaki lični kontakt sa pripadnikom LGBTI populacije smanjuje predrasude koje je ona pre toga imala, pokazalo je, između ostalog, istraživanje koje je sproveo Zaštitnik građana Grada Novog Sada u saradnji sa Centrom za razvoj demokratskog društva Europolis i uz podršku Grupe IZAĐI.

2
1501

Veliki broj naših sugrađana još uvek smatra da je pripadnost LGBTI populaciji bolest koju bi na neki način trebalo lečiti, rekla je Zaštitnica građana Grada novog Sada na prezentaciji istraživanja o položaju LGBTI u našem gradu. Rezultati i zaključci istraživanja poslužiće kao osnova za razvoj efikasnijih mera i politika za borbu protiv diskriminacije, nasilja i uznemiravanja, kao i poboljšanja njihovog jednakog tretmana u društvu.

“Ono što je meni lično bilo interesantno jeste da svaki lični kontakt Sa pripadnikom LGBTI populacije smanjuje predrasude koje je ta osoba možda sa pripadnikom LGBTI populacije u Novom sadu imala. Znači, neka ideja koja je proistekla na osnovu ovog istraživanja, na osnovu današnjeg sastanka, je da se mora raditi na podizanju svesti građana. Što više pričati sa građanima koji su pripadnici opšte populacije o pravima koja ima LGBTI populacija”, rekla je Marina Popov Ivetić, Zaštitnica građana Grada Novog Sada.

Sugrađani moraju da postanu svesni da su LGBTI osobe u svemu ravnopravni sa ostalim članovima društva, da imaju ista prava na obrazovanje, na izlaske, druženja, školovanje i slično, istakla je Popov Ivetić. Jedno od važnih prava koje ove osobe nemaju su, međutim, ona proistekla iz bračne, odnosno, vanbračne zajednice.

“Pripadnici LGBTI su kao veliku potrebu da im se omogući neko pravo istakli upravo te socijalne momente, da imaju pravo, pored bračne zajednice, na usvajanje dece, što su neka prava o kojima se duže vreme priča, sada imamo istaknutu i potrebu da se i ta vanbračna zajednica na neki način reguliše, da oni dobiju pravo da nasleđuju imovinu od svojih bračnih partnera, da nasleđuju porodičnu penziju, zdravstveno osiguranje da imaju preko vanbračnog partnera i tako dalje”, navela je Zaštitnica građana Grada Novog Sada.

Na ovom skupu potekao je i predlog da se, uz podršku ostalih nivoa zaštitnika građana, podnese inicijativa za donošenje zakona koji bi regulisao vanbračnu zajednicu, ne samo pripadnika LGBTI osoba, već i ostale vanbračne zajednice, kako bi se partnerima koji ih čine omogućila ta prava koja trenutno nemaju.

 

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.