Za izbore nema krize: Kampanja košta 30 miliona evra

To što kampanja za izbore 16. marta traje kraće nego prethodne, ne znači i da će ceh biti manji.

440

Procenjuje se da će stranke za izbornu promociju potrošiti blizu 30 miliona evra, koliko je ukupno koštao marketing za prošle izbore. Zoran Stojiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjuje za Blic da će i u ovoj kampanji stranke neracionalno trošiti novac, iako i dalje duguju za prethodnu.

“Mnoge partije su u ovu kampanju ušle sa dugovima i biće oslonjene na novac koji dobijaju iz budžeta. Ipak, naprednjaci će iskoristiti sve kapacitete kako bi na izborima osvojili više od polovine mandata u Skupštini. Mimo svojih mogućnosti novac će trošiti stranke koje hoće da prežive i pređu cenzus, a ima ih mnogo, jer samo tako mogu da ostanu u politici”, kaže Stojiljković.

U strankama navode da im oko 80 odsto budžeta za kampanju ode na televizijsko oglašavanje. Stranke će velika sredstva morati da izdvoje i za bilborde, a velika stavka je i zakupljivanje sala – u Kombank areni cena zakupa sa svim tribinama je 25.000 evra, a Sava centar po danu košta 720.000 dinara za Veliku salu.

Političke partije nerado govore o novcu koji troše za kampanju. O troškovima kampanje nisu želeli da za taj list govore u SNS-u, LDP-u, NDS-u i URS-u. Direktor SPS Dejan Backović očekuje da će kampanja socijaliste koštati oko tri miliona evra. “Očekujemo da ćemo bar trećinu kampanje platiti od novca iz budžeta, a ostatak od donacija. Nismo uspeli da dobijemo kredit od banaka”, objašnjava Backović. U DS, koja još otplaćuje kredit od prošlih izbora, kažu da će njihova kampanja koštati oko milion evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.