Za ili protiv Rio Tinta?

Ekonomski interesi često odnose prevagu nad ekološkom potrebom da imamo čist, vazduh, zemlju i vodu. Mnogo građana Mačve smatra da je dolazak rudnika Rio Tinto u njihov kraj opasan po njihovu budućnost. Sa njima je saglasan i predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Momčilo Alimpić.

0
30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, ako bude potrebno, raspisati referendum oko toga da li treba početi eksploataciju litijuma, koju će sprovoditi kompanija Rio Tinto.

Tom prilikom on je dodao da želi da uvaži volju naroda, ali stručnjaci upozoravaju da referendumska pitanja mogu biti različito koncipirana, kao i da građani Srbije o tom projektu nemaju sva potrebna znanja, pa bi se moglo desiti da donesu pogrešnu odluku koja bi ih kasnije skupo koštala, a teret odgovornosti bio bi skinut sa vlasti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, ako bude potrebno, biti raspisan referendum oko toga da li treba početi eksploataciju litijuma, koju će sprovoditi kompanija Rio Tinto, “da li na nivou opština ili okruga”, da bi se videlo šta narod želi.

On je na konferenciji za novinare ocenio da se kako raste životni standard pojavljuju protesti koji se oslanjaju na zelenu agendu, a da Srbija zelenu agendu treba da koristi kao podsticaj za rast, a ne kao izvor svađa i urušavanja „najvitalnijih interesa Srbije“.

Vučić je istakao da je projekat koji želi da sprovodi Rio Tinto veoma važan za Mačvu i da je kompanija Rio Sava eksplorejšn u Srbiju stigla 2002. godine u vreme vlade Zorana Đinđića i da je od tada doneto devet odluka u vreme kada su na vlasti bili sadašnji opozicionari i da oni tada ništa nisu rekli.

Momčilo Alimpić, predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ je poručio da neće bojkotovati referendum, već da će sprečiti uopšte pojavu referenduma jer  je očigledno da nema uopšte mesta rudniku, a da  su  to rekle i nauka i struka.

Preuzeto sa KTV Zrenjanin

FOTO/KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.