Za i protiv surogat majčinstva

VIDEO K9: Stručni skup pod nazivom “Surogat materinstvo – pro et contra”, održan je danas u Novom Sadu pod pokriviteljstvom Pokrajinskog zaštitnika građana.

329

Surogat materinstvo u Srbiji i sve što taj pojam implicira uskoro bi trebalo da bude regulisano Građanskim zakonikom.

U našoj zemlji, trenutno, ne postoje zakonske osnove koje bi regulisale postupak dobijanja dece pomoću surogat majki. U pitanju je delikatna tema za zakonodavca, ali i za roditelje kojima je to jedini način da se ostvare kao roditelji. U javnosti vlada veliki interes za ovu temu, a razlozi su politički, kulturološki, etički i drugi rekao je Pokrajinski ombudsman.

“Jedan od najvažnijih oblika regulisanja odnosa među ljudima u jednoj državi jeste svakako Građanski zakonik koji još uvek nedostaje u ovom trenutku kod nas i zato sam siguran da je to dokument koji se ne pravi za jedan dan. I to je proces. U tom procesu, svakako, nedostaje važnih karika, a to je regulisanje odnosa među ljudima povodom takozvanog surogat materinstva, bez obzira što se u našoj javnosti, još uvek, kako u opštoj tako i stručnoj nije usaglasilo kako bi se nazvao taj proces u kome se rađaju deca”, rekao je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Ombudsman smatra da ova delatnost ne bi trebala da bude niti u sivoj, ni u crnoj zoni. Najvažnije od svega su, kako je naveo, prava deteta i ona moraju da budu maksimalno zaštićena, bez ikakvih zakonskih nedoumica.

“Ono na čemu mi insistiramo jeste da ovo ne treba da bude nikakva ni siva ni crna zona, nego da treba da bude jednostavno regulisano. Znači, odnosi među ljudima gde dolazi do ostvarivanja ljudi kao roditelja. I za razliku od naše, kako stručne tako i opšte javnosti, naš je stav da je osnovni razlog zbog koga razgovaramo o ovoj temi zaštita prava deteta”, naveo je Pavlović.

Postavlja se i pitanje koliko smo kao društvo spremni da prihvatimo surogat materinstvo? Premda su sugrađani spremni da prihvate promene, smatraju da za to treba vremena.

Surogat materinstvo je i oblast otvorena za brojne zloupotrebe, poput trgovine ženskim telima i decom, koje je teško sprečiti i u zemljama koje imaju daleko uređeniji pravni sistem o našeg, pa će zakonodavci u Srbiji imati pune ruke posla ukoliko žele da surogat materinstvo bude valjano regulisano.

Ono što je sigurno, zaključio je Ombudsman, jeste da ovo pitanje ne može da bude rešavano stihijski, već sistematski i zakonom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.