Za i protiv rijalitija

VIDEO K9: U okviru kampanje U ime kulture, 13. juna je ispred zgrade REM-a u Beogradu održan perfomans na kome su aktivisti doneli televizore jasno izražavajući protest prema nasilju koje se promoviše u rijaliti programima sa nacionalnom frekvencijom i time najavili početak kampanje skupljanja potpisa za zakon kojim će biti ograničeni rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

0
353

Kako je najavljeno, skupljanje potpisa za ovu inicijativu će trajati od 23. do 30. juna

Podsetimo, peticije protiv rijaliti programa na inicijativu građana bile su organizovane 2015. i 2017. godine, ali nisu urodile plodom. Revolt građana ove godine izazvala je odluka REM-a da odbaci prijavu zbog vađenje pištolja i nasilničkog ponašanja u rijalitiju ,,Parovi” na TV Happy, iako je promovisanje nasilja jasno zabranjeno i kažnjivo Zakonom o elektronskim medijima.

Inicijatori ove kampanje Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Srbija u pokretu, kao i desetak drugih timova i udruženja, koja su se pridružila ovoj kampanji smatraju da su količina nasilja i manjak kulturnog sadržaja na većini nacionalnih frekvencija pokazatelji da je promena Zakona o elektronskim medijima neophodna.

2015. godine je Savet REM-a reagovao tako što je doneo neobavezujuću Preporuku o vremenu emitovanja rijaliti programa, koja predlaže da se takva vrsta programa koja je neprikladna za osobe mlađe od 18 godina, prikazuje isključivo u periodu između ponoći i 6 sati ujutru. Međutim, kako preporuka nije bila obavezna, jer ne postoje nikakve zakonske sankcije za njeno nepoštovanje.

Da su mišljenja građana različita po ovom pitanju, pokazuje i činjenica da se na sajtu www.peticije24.com može naći i Peticija protiv peticije za ukidanje rijalitija.

Autor onlajn Peticije protiv peticije za ukidanje rijalitija kaže da sporna peticija predstavlja hajku na demokratiju i da samo nekolicina građana Republike Srbije želi da ukine rijaliti, kao i da oni imaju izbor da promene kanal.

Pitanje je da li zaista danas u Srbiji svi imaju izbor da promene kanal, a ostaje nam da vidimo da li će proći ova poslednja inicijativa da rijaliti programi budu ukinuti, ili da im se makar ograniči vreme emitovanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.