Za evropske vrednosti samo deklarativno

VIDEO K9: Dan Evope, koji se takođe obeležava 9. maja kao i Dan pobede nad fašizmom, kod nas se slavi deklarativno, a ne onako kako bi to trebalo, rekao je politikolog dr Radivoje Jovović iz Saveza antifašista Vojvodine u emisiji Otvoreni ekran.

0
765

Antifašizam, težnja ka miru i suživotu u ujedinjenoj Evropi su vrednosti koje bi, smatra dr Radivoje Jovović, trebalo isticati u prvi plan prilikom obeležavanje Dana Evrope.

Kod nas se ovaj dan obeležava, prema njegovim rečima, na licemeran način.

“Već se po nekoj inerciji slavi prosto zato što mi politički sada, bar deklarativno i formalno, zvanično, idemo ka Evropskoj uniji i to je jedan lep festivalski datum, kada se naprosto opustiti i poslati jedna jednostavna poruka da mi idemo ka Evropi bez nekog dubljeg smisla”, kazao je Jovović.

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, podsetio je Jovović, obeležava se jer je na taj datum 1945. nacistička Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju u II svetskom ratu.

“Njega danas slavi istok, uslovno rečeno, dakle, Sovjetski savez, a mi smo svojevremeno, budući da smo bili na neki način u tom socijalističkom bloku, bez obzira na ’48. godinu, preuzeli Dan pobede nad fašizmom kao nešto što je bilo utkano u naš vrednosni, politički i društveni sistem”, rekao je Jovović.

Evropa se, kako je rekao, nije distancirala od tog datuma, već je, u nameri da ga i ona prisvoji, 9. maj 1950. kada je objavljivljena Šumanova deklaracija o regulaciji onosa u oblasti crne metalurgije, što se smatra pretečom Ecropske unije, taj dan proglasila svojim Danom.

“Nažalost, ta velika civilizacijska ideja, sa jedne strane EU kao najznačajniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva, sa druge strane to socijalističko, levičarsko slavlje, Dan pobede nad fašizmom, obe velike civilizacijske ideje se danas kompromituju i zloupotrebljavaju u međusobnoj međunarodnoj prepirci moćne putinovske Rusije i moćne, da kažem, trampovske Amerike, pri čemu se ti datumi teže prikazati kao simbolika onog drugog moćnog rivala da potčini evropu sebi”, naveo je on.

U oba slučaja, zaključio je Jovović, temeljna poruka 9. maja je poruka mira, suživota i antifašizma, a to su vrednosti koje bi trebalo u prvom redu isticati prilikom njihovog obeležavanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.