Za energiju iz obnovljivih izvora

VIDEO K9: Proizvodnja energije iz tradicionalnih izvora, poput termonuklearnih elektrana, zagađuje životnu sredinu i negativno utiče na klimu i ozonski omotač, a i troškovi proizvodnje ove energije su daleko veći od troškova potrebnih za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Obnovljivi izvori energije ne koriste se dovoljno iako potencijal postoji, pa je tim povodom danas održana konferencija pod nazivom "Obnovljivi izvori energije - cilj i sredstvo".

0
617

Inicijativu za razmatranje teme Obnovljivih izvora energije o kojoj se razgovaralo na današnjoj konferenciji, pokrenuo je Pokret gorana Vojvodine.

Konferenciji su prisustvovali predstvanici javnog sektora – ministarstvo, sekretarijat, lokalne samouprave, zatim biznis sektora koji se time bave profesionalno i predstavnici civilnog društva koji treba da komuniciraju sa građanima, izjavio je Nikola Blagojević, ispred Pokreta gorana.

“Cilj ovog programa na kojem mi radimo već nekih 15 meseci i radićemo sledeće 2,5 godine, jeste da podrži i izgradi kapacitete organizacija civilnog društva, koje će na direktan način biti uključene u praćenje pregovaračke grupe 27, to je životna sredina. Ono što mi radimo jeste da, pre svega, finansiramo rad organizacije civilnog društva i radimo na izgradnji njihovih kapaciteta”, rekao je Igor Kostić iz Regionalnog centra za životnu sredinu.

Tema je na neki način povezati javni sektor, biznis sektor i široku javnost u cilju uspešnog iskorišćavanja velikog potencijala u brojnim izvorima energije koje Srbija ima, izjavila je Ivana Ostojić, predstavnica biznis sektora.

“Tu pričamo o energiji vetra, ali isto tako o energiji Sunca, biomasi, geotermalnoj energiji, znači svim onim vidovima koji omogućavaju da proizvodimo energiju na manje štetan način za samu okoliš. Sam potencijal, iako postoji, nažalost je relativno malo iskorišćen. Ono što zapravo je smisao ove konferencije je da malo podstaknemo saradnju između svih sektora i da na neki način ubrzamo sve te procedure, te da u sledećih nekoliko godina bude puno više konkretnih projekata”, kazala je Ostojić.

Ona je navela da kod javnog sektora postoji problem zbog sporih procedura dobijanja dozvola na koje može da se čeka od nekoliko meseci do nekoliko godina, što svakako odbija većinu investitora. Osim što bi se iskorišćenjem bioenergenata smanjili fiksni troškovi za energiju, otvorila bi se i nova radna mesta, dodala je Ostojić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.