Za energetski efikasniji SPENS trebaće milioni evra

VIDEO K9: Proces strateškog rešavanja SPENS-a napreduje, rekli su pre dva dana gradski čelnici prilikom prezentacije Studije o rekonstrukciji ovog objekta.

135

Na osnovu protokola o saradnji između grada Novog Sada i Evropske banke za obnovu i razvoj potpisanog u avgustu, nedavno je u Gradskoj kući prezentovana Studija o rekonstrukciji SPENS-a i poboljšanju njegove energetske efikasnosti.

Mešovita stručna komisija međunarodnih i domaćih eskperata, prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, predstavila je analizu enetgetske efikasnosti, postojećeg stanja projektno-tehničke dokumentacije, stanja postojećih delova objekta, kao i benefit analizu ponuđenih modela rekonstrukcije objekta.

Vučević je kazao da se finalna analiza očekuje uskoro, a da je trenutno najugroženiji zatvoreni bazen sa čijom će se reknostrukcijom prvo krenuti, vodeći računa o svim sadržajima koji se tamo realizuju. Kompletna rekonstrukcija objekta obuhvatiće obnovu krova, fasadnog omotača, stepeništa, ulaznih i izlaznih pravaca, toplotno-rashladno-ventilacionog sistema i zamenu rasvete.

Cilј je, rekao je Vučević, da se dobije funkcionalan, u dobroj meri samoodrživ, energetski efikasan objekat za narednih 40-50 godina, te da bude primamlјiviji lјudima iz biznisa koji iznajmlјuju lokale, ali i da se koncipira drugačiji sadržaj prvog i drugog sprata.

Trenutno, naveo je on, nema finalnog projektno-tehničkog dokumenta koji bi precizirao iznos potreban za rekonstrukciju SPENS-a, prema grubim procenama reč je o sumi od 27 do 34 miliona evra. Procene su da bi, nakon rekonstrukcije, ušteda u održavanju gradskog sportskog i poslovnog centra, bila od 50 do 60 posto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.