Za ekonomsko osnaživanje žena

VIDEO K9: Žene žrtve nasilja spadaju u grupu teže zapošljivih lica, stoga im je pomoć u nalaženju posla svakako neophodna. Ekonomskom osnaživanju žena pomažu i nadležne institucije, a tim povodom danas je održana konferencija pod nazivom "Ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja u porodici"

0
510

Ekonomska sigurnost je vrlo bitan faktor u sprečavanju nasilja nad ženama.

Mnoge žene trpe nasilje i ne prijavljuju ga upravo zato što nemaju ekonomsku sigurnost, izjavila je v.d. direktorka Centra za socijalni rad Dobrila Čačija i istakla da je to razlog važnosti rada na ekonomskom osnaživanju.

“Ekonomsko osnaživanje žena je pored prevencije i mogućnost da žene nađu prosto rešenje za svoje probleme u koje su upale i ne samo žene nego sve žrtve nasilja, postoje i druge kategorije, koje bi na taj način mogle da prevaziđu taj ekonomski momenat ugroženosti”, navela je Čačija.

Nakon što se zaposle, žene i dalje nailaze na razne probleme, prvenstveno odnosom poslodavca prema njima i potrebno je da Centar za socijalni rad i Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i grad, pruže podršku ženama u čitavom procesu, smatra Nada Padejski, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće Novi Sad.

Grad, sa svoje strane, u okviru racionalnog plana zapošljavanja za 2017. godinu ima nekoliko programa i svim programima prioritet imaju žene žrtve nasilja.

“Za svaku meru je određen iznos novca, 130 miliona dinara je za program zapošljavanja grada Novog Sada. Na primer, ono što jeste interesantno jeste samozapošljavanje, gde je 30 miliona, od toga 10 miliona dinara za samozapošljavanje žena. Zatim, javni radovi 17 miliona dinara. U svim tim programima žene koje su bile žrtve porodičnog nasilja imaju prioritet i u svakom slučaju sigurno će pre svih drugih biti zaposlene. Takođe i nova radna mesta, 17 miliona dinara, gde poslodavac dobija 200.000 za svako novootvoreno radno mesto gde isto žene žrtve nasilja imaju prioritet”, precizirao je Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu.

Oko 75% korisnica Sigurne ženske kuće koja funkcioniše u okviru novosadkog Centra za socijalni rad su nezaposlene žene, a cilj je povećati procenat njihovog zapošljavanja i povećati mogućnosti ka zapošljivosti kroz obuke Edukativnog centra, kako korisnica Sigurne kuće, tako i ostalih žrtava nasilja, rekla je Nada Padejski.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.