Za čistije i zelenije škole

VIDEO K9: U Novom Sadu je održana prezentacija programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini", koja ujedno predstavlja početak obeležavanja njegovog jubileja, decenije rada na podizanju ekološke svesti školaraca u pokrajini.

0
458

Konkurs “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” ove godine je raspisan po deseti put. Ovaj program zajednički realizuju nadležni pokrajinski sekretarijati u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine i Fondom za reciklažu limenki RECAN.

“10 godina u kontinuitetu se ovaj naš se ovaj naš program odvija i to na taj način da smo mi svesni da u okviru budžeta nemamo dovoljno novaca da ih opredelimo na način na koji to radimo u okviru programa pa smo združenim snagama sa drugim sekretarijatima, ove godine sa 5 sekretarijata Pokrajinske vlade organizuje učešće škola u ovom programu tačnije održava program u celosti”, rekla j eBrankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam.

U programu je protekle decenije učestvovalo više od 300 vojvođanskih škola, a prošle godine je nagrađeno 700 učenika tako što su u okviru edukativnog seminara proveli dan u prirodi. Tabak je pozvala sva zainteresovana javna preduzeća i firme da se priključe ovom projektu kako bi i nagrade bile bogatije.

“Treba sami da se opredele za aktivnosti koje mogu da sprovedu na taj način što će svojom kreativnošću uticati na svest dece različitih uzrasta, doprineti da oni steknu takva znanja iz oblasti zaštite životne sredine, da budu spremni da svoju prirodu sebično čuvaju za sebe i za generacije koje dolaze”, istakla je Tabak.

Ohrabrujuće je što predškolske ustanove i škole, prema njenim rečima, pristaju na učešće u ovom programu već 10 godina i to, kako je istakla, bez novca. Rad sa decom od najranijeg uzrasta i podizanje svesti o odnosu koji treba da imaju prema prirodi i okruženju u kome žive je ulaganje u zdraviju budućnost.

“Što znači da podižemo svest kod našeg pokolenja, dece, što je izuzetno značajno, da vode brigu o prirodi, o našem životnom okruženju, briga o zemlji, planeti, jer rezervnu nemamo. Treba da ih učimo kroz razne aktivnosti i primereno njihovom uzrastu i njihovim sposobnostima da čuvaju tu prirodu da je neguju, reciklaža raznog materijala čemu se kroz razne programe uče i program će trajati celu školsku godinu”, navela j edr Milka Budakov iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

Konkurs “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” otvoren je do 31. oktobra. Do 20. maja sledeće godine škole bi trebale da sprovedu prijavljene aktivnosti, a potom, prema rečima Budakov, sledi bodovanje i nagrađivanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.