Za čistije i zelenije škole u Vojvodini

VIDEO K9: Ovogodišnji program "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini" završen je danas dodelom nagrada najboljim vaspitno-obrazovnim institucijama. Ova aktivnost se realizuje osam godina unazad sa ciljem podizanja svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama u Vojvodini.

0
1901

Za učešće u programu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” ove godine su konkurisale 84 vaspitno-obrazovne institucije, dok je njih 60 uspešno realizovalo planirane aktivnosti.

Za izuzetne rezultate i doprinos u negovanju ekološke svesti, prema odluci komisije, nagrađeno je 19 najuspešnijih predškolskih ustanova, osnovnih i sredniih škola i škola za učenike sa smetnjama u razvoju.

“Drago mi je da je naša škola prepoznata kao jedna od boljih u ovoj akciji, tako da trud koji su uložili đaci i nastavnici nije bio uzaludan”, rekao je za Kanal 9 Zoran Zukić, direktor OŠ “Stanko Krstin” Radojevo.

Program “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” započet je 2009. godine. Inicijatori ove aktivnosti su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

“U prethodnih sedam godina više od 60% vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije AP Vojvodine je učestvovalo u ovom programu. Cilj nam je da se u ovoj školskoj godini na javni poziv za učešće u Programu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” prijavi što veći broj škola, jer bi to bila potvrda da su oni svesni ulaganja u njihopvu budućnost u neugroženoj životnoj sredini”, navela je Brankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam.

 

“Ja smatram da pored redovnih naših aktivnosti i programa koje finansiramo, bitno je da zaštitimo životnu sredinu i zelene škole i ovaj projekat finansiramo”, istakla je Lidija Korponai iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Parnter na projektu je i Pokret gorana Vojvodine, a od ove godine i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

“Ono što je najvažnije i što je bio cilj čitavog projekta jeste da pokušamo kod najmlađih da utičemo na promenu loših navika i lošeg ponašnja, jednu edukaciju koja će dovesti do usvajanja nove ekološke kulture, nove enrgetske kulture, sa primerima dobre prakse, sa onim što je ispred nas, sa to je održivi razvoj i zaštita naše planete, jer moramo čuvati ovu planetu koju imamo, jer rezervne nemamo”, rekao je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

 

“Zadovoljstvo nam je jer je taj program izrastao. Gotovo 60% škola sa područja Vojvodine je učestvovalo u tome. Poslednje tri godine, kao što će biti i ove godine, profesori, nastavnici, učitelji i ljudi koji su radili sa decom nagrađeni su i biće kod nas na seminaru koji je namenjen za unapređenje njihovog rada u školama”, naveo je Aleksa Jeftić iz Pokreta gorana Vojvodine.

Najbolje vaspitno-obrazovne ustanove dobile su nagrade u vidu jednodnevnih izleta na Fruškoj gori za učenike i, za nastavnike, seminara iz oblasti zaštite životne sredine u Ekološkom centru Radulovački od 29. do 30. juna.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.