Za ćirilicu bez nameta

VIDEO K9: Poslednji dani maja rezervisani su za Dane slovenske pismenosti i kulture, manifestaciju koja je na različite načine obeležena u mnogim gradovima Srbije. Iako je upotreba ćirilice u našoj zemlji jasno definisana Ustavom pre 11 godina, Srbi su u svojoj zemlji i dalje diskriminisani što se tiče upotrebe sopstvenog pisma, rekao je predsednik Udruženja Ćirilica Petar Jaćimović u emisiji Otvoreni ekran.

0
715

Dominantna javna upotreba hrvatske i engleske latinice nauštrb srpske ćirilice u našoj zemlji nešto je manja na državnom nivou u poslednje četiri godine, pre svega zato što nova vlast ima više sluha za nacionalno pismo, rekao je Jaćimović.

Iako su vidljivi određeni pomaci, to, međutim, smatra on, još uvek nije dovoljno.

“To već sve kasnimo. Pre 11 godina je Ustav donešen i tamo lepo u članu 10 piše – U Republici Srbiji u upotrebi su srpski jezik i ćirilica. Tačka. U drugom pasusu piše – za ostale jezike biće regulisano putem zakona. Znači, za srpski jezik i srpsko pismo ne treba nikakav zakon, Ustav je regulisao jezik i pismo Republike Srbije na svim nivoima. A neko je tu nas stalno zamajavao nekih 10, 11 godina da tu treba to i zakonski ili ne treba i tako dalje. Ne”, naveo je Jaćimović.

Najavljena izmena zakonske regulative u ovoj oblasti trebala bi da donese dodatna poboljšanja, rekao je on i pozdravio inicijativu u Beogradu o izmeni propisa po kojima bi oni koji svoje firme ističu i oglašavaju na ćirilici dobili određene popuste. Jaćimović je podsetio da su i oni sami u Novom Sadu pre pet godina imali sličnu inicijativu, koja do danas, nažalost, nije zaživela.

“Ovo što su oni sad predložili umanjenje nameta, to je neki korak koji nešto treba da znači. A mi smo, recimo, tražili od Matice srpske isto da nas podrže u tome da, odgovor smo dobili 16. januara 2012. godine gde nas je Matica srpska podržala i prihvatila da se umanji ili ukine PDV za ćirilicu. Znači, to može država da uradi. Ta sredstva će nadoknaditi od onih koji ne pišu ćirilicom, ali zato bi ćirilična izdanja knjiga, novine… Sve to se automatski tretira stranim jezikom, molim vas. Mi to nećemo da prihvatimo. Jer, ako ne tretiramo tu hrvatsku latinicu, recimo, kao strano pismo, onda dozvoljavamo da nam najmanja skoro nacionalna manjina u Srbiji ima domonantno pismo u državi”, istakao je Jaćimović.

Iluzorno je očekivati da se srpski jezik i pismo poštuju u drugim državama, kada se ni Srbi u Srbiji ne bore za njega, istakao je Jaćimović. Prema dosadašnjem istraživanju Udruženja Ćirilica koje radi na takozvanoj Novosadskoj mapi ćirilice, ni 2% javnih natpisa u gradu nije ispisano pismom koje je definisano Ustavom, a čije kršenje su predviđene i zakonske kazne.

“Imaju i kazne u Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma, prema tome, sve to ima, jeste da su to neke minorne kazne, ali nije bitno. Kazne postoje, samo treba to sprovesti”, rekao je on.

Jezik i pismo su među najvažnijim obeležjima identiteta jednog naroda, istakao je Jaćimović, koji moramo poštovati, jer, ako to ne sačuvamo, izgubićemo identitet i nestati kao narod, za što u novijoj istoriji postoje, kako je naveo, brojni primeri na područjima Balkana gde su Srbi nekada bili većina, a danas ih na tim prostorima, zaključio je on, skoro i nema.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.