Za bivšom Jugoslavijom najviše žale u Srbiji, najmanje na Kosovu i u Hrvatskoj

U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, dok za zajedničkom državom najmanje žale na Kosovu i u Hrvatskoj, pokazuju rezultati regionalnog megaprojekta "Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Evrope", piše Tportal.

0
302

Rezultati istraživanja sprovedenog na 10.500 ispitanika pokazuju da su građani Kosova najlojalniji svojoj novoj državi i tamo svega pet odsto populacije žali zbog raspada Jugoslavije, a zatim u Hrvatskoj, 18 odsto građana.

Posle Srbije, za bivšom Jugoslavijom najviše žale u BiH i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto i u Makedoniji 45 odsto. Slovenija nije bila obuhvaćena istraživanjem.

Jedan od pokazatelja stratifikovanih po polu, dobi, stepenu obrazovanja, zanimanju, dohotku i drugim kategorijama, jeste taj da 97 odsto stanovnika Hrvatske voli državnu himnu, a 96 odsto i hrvatsku zastavu sa šahovnicom.

Srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 odsto stanovnika Srbije. U BiH, državnu himnu u proseku voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.

Projekat, čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi, počeo je 2011. u Norveškoj, a finansirao Norwegian Research Council.

Glavni saradnik u projektu u regionu bio je istoričar Vjeran Pavlaković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, navodi Tportal. (Agencije, Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.