Za bezbednost mladih na internetu

VIDEO K9: Februar je mesec u kojem se, na globalnom nivou, skreće pažnja na bezbednost dece i mladih na internetu. I u našem gradu održano je niz akcija i predavanja o ovoj važnoj temi.

260

Sam Dan bezbednosti na internetu 6. februar u našoj zemlji, podsetimo, obeležen je pod sloganom „Kreiraj, poveži i podeli poštovanje – bolji internet počinje s tobom”, kada je, između ostalog, istaknuto da najveću ulogu u zaštiti mladih imaju upravo roditelji, koji moraju da budu osposobljeni da odgovore na zahteve vremena kako bi mogli da prate svoju decu na internetu.

“U pitanju je jedna globalna akcija koja ima za cilj postizanje bezbednosti i povećanje bezbednosti i povećanje bezbednosti i dece i mladih na internetu i, naravno, sveukupne edukacije”, rekla je dr Dragana Ćorić iz Udruženja Roditelj.

Potrebno je da roditelji znaju koji su nalozi i šifre njihove dece na društvenim mrežama, kao i kakav sadržaj plasiraju. Dr Ćorić je poziv Startit centra u utorak održala predavanje na temu bezbednosti mladih na internetu, sa osvrtom na to kako se sa izazovima u ovoj situaciji nose u susednim državama.

“Većina država, a sada smo i mi u celoj toj grupi ima posebne sejf internet centre. Načini na koje se ljudi mogu zaštititi su veoma različiti, ali pošto se ovde prvenstveno obraćamo deci i mladima, imamo i kratke savete za njih, a to su da, prvenstveno, roditelji treba i dalje da im budu prijatelji i niko od njih neće im gledati te njihove, kako oni kažu, porukice i sve ostalo”, navela je Ćorić.

Svojevrsan kuriozitet predavanja bilo je i učestvovanje njene četrnaestogodišnje kćerke koja je od svoje sedme godine počela da se bavi gejm dizajnom.

“Ona je, naravno, po prirodi svog nekog zanimanja i interesovanja počela da se više interesuje na internetu, tako da je prvi predavač u Startit centru juče bila upravo ona. Odajem joj zaista veliko priznanje, jer je sa svojih 14 godina stala na tu binu i ispričala je sve ono što ona vidi kao opasnosti i izazove za sebe i svoje vršnjake i naravno, sa svim mogućim najboljim namerama”, kazala je Ćorić.

Ova predavanja, prema njenim rečima, biće nastavljena u Startit centru, a biće održana i u Inđiji u ponedeljak od 18 časova, kao i u Rumi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.