Za 6 godina 10.792 napada/ometanja na policijske službenike

Dana 3.12.2022. godine oko 23:00 časova u Novom Sadu prilikom policijske potere i preduzimanja policijskog ovlašćenja u skladu sa zakonom lakše su povređena dva policijska službenika.

0
41

Prema podacima kojima raspolaže Strukovno udruženje policije Dr. Rudolf Arčibald Rajs, u periodu od 2016. do oktobra 2022. godine zabeleženo je 605 krivičnih dela iz člana 322. Krivičnog zakonika Republike Srbije (KZRS) – Sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje, 2.354 krivična dela Napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 323. KZRS i 7.833 krivična dela Ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti iz člana 22. Zakona o javnom redu i miru, u istom periodu.
Sa zbirom na broj od 10.792 krivičnih dela izvršenih na štetu policijskih službenika, generalno je iz godine u godinu povećan broj sprečavanja, napada i ometanja policajaca u vršenju službene dužnosti, odnosno radnje.
Strukovno udruženje policije stoga apeluje na sve građane da postupaju po nalozima,upozorenjima, kao i naređenjima policije, te da svojim činjenjem ili nečinjenjem ne ometaju i ne sprečavaju rad policajaca i ne mešaju se u intervencije policije.
Kako se navodi u saopštenju Strukovnog udruženja policije Dr. Rudolf Arčibald Rajs, posebno apeluju na ministra unutrašnjih poslova, Vladu Republike Srbije i pravosudne organe da pooštre kaznenu politiku, budu efikasniji u gonjenju izvršioca ovih krivičnih dela, kako bi se pored efektivnog procesuiranja delovalo i generalnom prevencijom na druge potencijalne izvršioce a ujedno i zaštitili policijski službenici.
Oni su dodali i da očekuju hitnu reakciju sa konkretnim merama a ne, kako su naveli, dobro poznatu frazu da je policija reprezent državnosti i da niko ne sme da napada policajce a da ostane samo negativna statistika i medijska hajka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.