Za 10 dana biciklom do Begeča

VIDEO K9: Biciklistička staza od Novog Sada do Begeča biće u funkciji za deset dana, najavili su danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić koji su obišli završne radove.

0
68

U finišu je i treća faza radova na izgradnji biciklističke staze Novi Sad – Begeč, kojom je obuhvaćeno uređenje 10,5 kilometara biciklističke staze, odnosno izgradnja nove, od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu ka Futogu, u dužini od 6,7 kilometara i obeležavanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije na već postojećoj biciklističkoj stazi dužine 3,8 kilometara, do Dunavske ulice u Futogu. 

Reč je o investiciji od 170 miliona dinara koju Grad realizuje, uz sufinansiranje Uprave za Kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, u iznosu od 85 miliona dinara. Biciklistička staza Novi Sad – Begeč, koja pripada jednom od tri biciklistička koridora koji prolaze kroz Srbiju – koridoru „Euro velo 6″, od Atlantika do Crnog mora, biće, kako je najavljeno, u funkciji za deset dana.

„U želji da motivišemo Novosađane da u što većem broju koriste bicikl kao prevozno sredstvo, od 2012. godine, do danas, izdvojili smo skoro milijardu dinara, za izgradnju, odnosno održavanje 68 kilometara biciklističkih staza. Pored ovih radova, koji bi trebalo da budu završeni u prvoj nedelji juna,  počinjemo i sa radovima na izgradnji biciklističke staze Novi Sad – most na Kanalu DTD ka Irmovu, dužine 9,2 kilometara. Takođe, uskoro počinju i radovi na uređenju bicilističkih staza duž Futoškog puta, sa obe strane, na deonici od Ulice Antona Čehova do Bulevara Oslobođenja, u vrednosti od 18 miliona dinara. U okviru izgradnje biciklističke infrastrukture ubuduće ćemo značajna sredstva izdvajati i u proširenje parking mesta za bicikle – izjavio je Milan Đurić i dodao – Nastavljamo sa subvencionisanjem kupovine bicikala. U prethodne dve godine, za te potrebe iz budžeta Grada izdvojeno je 38 miliona dinara, a u ovoj godini 20 miliona dinara, a pojedinačne subvencije povećane su sa 10 na 12 hiljada dinara.“, izjavio je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

On je istakao i da je Grad ove godine povećao subvencije za kupovnu bicikala kao i da kontinuirano ulaže sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 100 kilometara. Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade, plan je za narednu godinu i izgradnja biciklističke staze od Petrovaradina do Beočina sa rekonstrukcijom četiri stanične zgrade, koje će biti pretvorene u restorane i objekte za rentiranje bicikala.

Mirović je podsetio na realizaciju brojnih investicija u saradnji sa gradom Novim Sadom.

„Mi smo zajednički realizovali brojne investicije. U toku su i završni radovi na kružnom toku na Limanu 2, a u pripremi su i druge  investicije. Pripremamo se i za izgradnju sportske sale na Telepu u dvorištu Gimnazije ′Laza Kostić′. Počećemo tokom godine izgradnju novog školskog objekta sopstvenim sredstvima u dvorištu OŠ ′Miloš Crnjanski′. “, istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Kada je reč o investicijama Pokrajinske vlade na teritoriji grada, dodao je Mirović, počeli su radovi i na rekonstrukciji Studija M i na izgradnji „Muzeja 2021“, a u toku su i intenzivni radovi u Kamenici 3.

„Mi ćemo u naredne dve do tri nedelje opredeliti neophodna finansijska sredstva za opremanje Kamenice 3 u iznosu od sedam stotina miliona dinara. Prema našem planu, Kamenica 3 će profunkcionisati u punom kapacitetu za sva tri instituta sa novom opremom i novom laboratorijom i sa po 16 dvokrevetnih soba za sva tri instituta – od marta ili aprila naredne godine”, dodao je Mirović i podsetio na to da su u toku radovi na rekonstrukciji Kamenice 1.

Mirović je rekao i da je u priprema i projektna dokumentacija za izgradnju parking garaže kapaciteta 400 mesta u institutskom kompleksu i za završno uređenje Instituta, koje će početi naredne godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.