XXI Takmičenje mađarskih dramskih pisaca

VIDEO K9: Takmičenje vojvođanskih mađarskih dramskih pisca, 21. po redu, biće održano u četvrtak i petak u Novosadskom pozorištu.

0
33

Vojvođanski mađarski dramski pisci ukrstiće pera po 21. put na takmičenju koje će u četvrtak i petak biti održano u Novosadskom pozorištu.

Na Dan mađarske drame, 21. septembra, u okviru tradicionalnog Dramskog takmičenja vojvođanskih mađarskih pisaca i ovaj put će tri pisca u jednom danu napisati tri dramska teksta, a potom će ih tri reditelja, sa tri različite glumačke ekipe iz 4 pozorišta pripremiti za izvedbu.

Naziv drame će biti izvučen iz šešira, a za te prilike će se koristiti isečeni naslovi iz mađarskog dnevnog lista “Mađar So”.

Autori tekstova su Rozalia Brešćanski Boroš, Kornelia Goli i Tamaš Olah, a u ulozi reditelja naći će se Kinga Mezei, Armin Ric i Andraš Urban.

Izvlačenje naslova je u sredu, 20. septembra, u 9 časova, dok će praizvedbe biti prikazane u četvrtak, 21. septembra od 19, u Novosadskom pozorištu.

Glumci, kao i prethodnih godina, stižu iz naših vojvođanskih pozorišta, Novosadskog, zatim Narodnog Pozorišta Subotica, pozorišta “Kostolanji Deže” senćanskog mađarskog kamernog pozorišta, Dečjeg pozorišta Subotica, a pridružiće im se i studenti glume Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U ulozi žirija ove godine biće publika koja će odabrati najbolje napisanu dramu, najbolje odigranu predstavu i najbolje glumice/glumce.

Pored toga, u četvrtak će biti proglašeni i najbolje glumice i glumci Novosadskog pozorišta, za koje je publika glasala u prethodnoj pozorišnoj sezoni, a biće objavljena i lista kandidata nominovanih za ovogodišnju prestižnu nagradu „Patakijev prsten“, koja se dodeljuje za najistaknutiju glumačku ulogu u predstavama na mađarskom jeziku u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.