Work and Travel – posao i zadovoljstvo

VIDEO K9: Sve je više mladih koji sezonske poslove obavljaju u inostranstvu. Program Vork and Travel omogućuje aktivnim studentima da leto provedu u Americi, radeći, ali i putujući.

0
792

Akcenat Work and Travel programa je na kulturnoj razmeni, putovanju i sticanju iskustva.

Po završetku radne sezone, organizovane su ekskurzije obilazaka većih destinacija u SAD-u, kako bi učesnici programa maksimalno mogli da iskoriste svoj boravak u Sjedinjenim Državama.

“Na program sam išla prošle godine. Išla sam u Ocean City. Odlučila sam se da i ove godine idem ponovo, ali u drugo mesto. Volim da putujem, da upoznajem nove ljude, nova iskustva, da vidim nešto što sam gledala na televiziji i u filmovima, da to vidim uživo”, rekla je Lea Smukovija, učesnica programa Work and Travel.

Sam Work and Travel je nastao još 60. godina prošlog veka, podsetio je Željko Kvesić, direktor agencije uključene u ovaj program.

“State Department ga je oformio kao program da dovede internacionalne studente u Ameriku. U početku je to bilo samo, takoreći, turistička poseta, a onda je ubačena ta radna komponenta, da praktično se napravi jedan spoj koji je bio savršen, jer svi znamo da studenti nisu velike finansijske mogućnosti da se tek tako provedu 4 meseca u SAD-u”, kazao je Kvesić.

Studenti u Americi obavljaju sezonske poslove radeći u hotelima, restoranima, suvenirnicama i na plažama. Prošle godine je oko 3.500 studenata iz Srbije iskoristilo šansu da učestvuje u programu Work and Travel.

Za odlazak je potrebno ukupno izdvojiti oko 2 do 3 hiljade evra, a mogućnost zarade varira od 6 do 8 hiljada dolara bruto zarade.

“Sam boravak, za Srbiju su datumi od 21. maja do 1. oktobra, to je, da kažemo, prozor kada mogu da učestvuju, pod uslovom da nemaju predavanja, odnosno obaveze na fakultetu. Njihovo učestvovanje u programu ne sme da ometa njihove studije. Nakon toga oni imaju pravo 30 dana grejs perioda turistički da borave u SAD-u”, rekao je Kvesić.

Uslov za dobijanje vize za učešća na ovom programu jeste studenski status, ali i postignut uspeh tokom studija. Pored toga, uslov je i poznavanje engleskog jezika.

Osim programa Work and Travel, postoji i program namenjen studentima hotelijerstva i gastronomije, koji im omogućava da radom u struci obave stručnu praksu u periodu od 12 meseci i to nakon završetka studija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.