Vulin: Penzioneri, zamenite lične karte

VIDEO K9: Najstariji sugrađani trebali bi da se potrude da što pre zamene lične karte kako bi mogli da ispunjavaju sva prava za koja im je taj dokument potreban, apelovao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

0
381

Vulin je naveo da, prema informacijama kojima raspolaže, veliki broj naših najstarijih sugrađana još nije zamenio stare lične karte biometrijskim, bez kojih će im biti nemoguće da ostvare sve što im je potrebno.

Stoga je apelovao da ne čekaju poslednji momenat jer su mnogi od njih, kako je naveo, već propustili mnogo vremena.

“Nisam siguran da će stići, pa ih molim da iskoriste i kraj decembra, ali i ceo januar, da promene svoje lične karte. Poučeni iskustvom sa zdravstvenim knjižicama, da se sve radi poslednju sekundu, molim vas da podsetite najstarije sugrađane da se potrude da lične karte zamene u što kraćem roku, kako bi mogli da dobijaju penzije i da ispunjavaju sve ono što im je potrebno uz taj dokument”, rekao je Vulin.

Lične karte izdate na starom obrascu važe do 31. decembra ove godine, a iz MUP-a podsećaju da je potrebno da se sve lične karte izdate na starom obrascu zamene, uključujući i trajne lične karte izdate na starom obrascu.

Iz Ministarstva je saopšteno da je tokom decembra, u svim policijskim upravama u Srbiji organizovano radno vreme u dve smene, kao i subotom i nedeljom, kako bi što veći broj građana mogao da preda zahteve za ličnu kartu, a to će, kako je rečeno, biti nastavljeno i tokom 2017. godine, dok god za tim bude bilo potrebe.

Takođe će, kako je najavljeno, i za vreme novogodišnjih i božićnih praznika biti organizovan prijem zahteva za izdavanje dokumenata za hitne slučajeve. Iako rok važenja ličnih karata izdatih na starom obrascu ističe 31.12.2016. godine, građani će i nakon navedenog roka moći da podnesu zahtev za zamenu lične karte izdate na starom obrascu za biometrijsku ličnu kartu, koja će im se biti izdavana po hitnom postupku.

Biometrijske lične karte u skladu sa Zakonom o ličnoj karti počele su da se izdaju u aprilu 2008. godine. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti koji je stupio na snagu 04.06.2011. godine, produžen je rok za zamenu ličnih karata na starom obrascu za biometrijske na još pet godina, odnosno propisano je da lične karte izdate na starom obrascu važe najduže do 31.12.2016.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.