Vulin: Do 15. septembra odluka o povećanju minimalca

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će se ubrzo znati koliko će biti povećanje plata i penzija, i dodao da do 15. septembra mora biti doneta odluka o povećanju minimalne cena rada.

314

Vulin je rekao da će do povećanja plata i penzija doći do kraja godine što je, po njegovim rečima, mnogo ranije nego što se očekivalo, preneo je RTS.

Kada je reč o povećanju minimalne cene rada, ministar je rekao da po zakonu do 15. septembra mora biti doneta odluka koja će važiti od 1. januara, i podsetio da minimalac u Srbiji prima oko 350.000 gradjana.

Govoreći o ukidanju plaćanja penala za odlazak u prevremenu penziju, Vulin je rekao da je praksa da se plaćaju penali za odlazak u prevremenu penziju i dodao da država Srbija sada ima novca i želi da se oduži penzionerima ukidanjem plaćanja penala posle 65. godine.

“Država želi da radite svoj radni vek, pa ako odete ranije u penziju, plaćate penale. Ranije je to bilo doživotno i pošto želimo da se zahvalimo penzionerima, država smatra da su od 65. godine penali stvar prošlosti”, naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, zakon koji obuhvata ukidanje penala biće u skupštinskoj proceduri već za nekoliko meseci, a PIO fond će automatski sprovoditi izmene zakona. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.