Vukićeviću nagrada “Dejan Medaković”

VIDEO K9: Nagrada „Dejan Medaković“ za 2020. godinu, izdavačke kuće „Prometej“, uručena je danas na svečanosti u Gradskoj kući Dejanu Vukićeviću, za knjigu NON IMPRIMATUR ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu.

11

Dejan Vukićević dobitnik je nagrade „Dejan Medaković“ za 2020. za knjigu NON IMPRIMATUR, koja se bavi cenzurom u bibliotekarstvu i izdavaštvu.

Ovu nagradu, koja nosi ime jednog od najsvestranijih i najplodnijih stvaralaca sa ovih prostora, Prometej, sada već tradicionalno svake godine dodeljuje za knjigu ili spis objavljen na srpskom jeziku.

Knjiga NON IMPRIMATUR, u 20 poglavlja bavi se istorijom cenzure u od postanka čovečanstva do danas, a Vukićević je istakao da ga je tema cenzure privukla upravo zato što je ona univerzalna i u vremenskom i u prostornom smislu, postoji otkako je čovek postao misleno biće, traje i danas a trajaće i u budućnosti, kaže Vukićević.

Dobitnik nagrade Dejan Vukićević ovom prilikom se osvrnuo i na postojanje cenzure u današnje vreme.

Na svečanosti u Gradskoj kući, laureatu Dejanu Vukićevići nagradu su uručili predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović i predsednik tročlanog žirija za dodelu nagrade prof. dr Boško Suvajdžić.

Dejan Medaković, čije ime nosi Prometejeva nagrada, preminuo je 2008. godine u Beogradu, u 85. godini. Bio je istoričar umetnosti, profesor univerziteta, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Vukove zadužbine, naučnika evropske reputacije, koji je držao predavanja u mnogim univerzitetskim centrima, te autora brojnih pesama, pripovetki, putopisa i eseja. U Matici srpskoj u Novom Sadu rukovodio je programom istraživanja u oblasti istorije umetnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.