Vukelić: Uskraćena prava ratnim veteranima

VIDEO K9:Ratni veterani nezadovoljni Nacrtom zakona o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida rata, kao i porodica palih boraca. Ovaj nacrt nalazi se u procesu javne rasprave koja će trajati do 3. juna ove godine.

0
838

Nacrtom zakona o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida rata, kao i porodica palih boraca nisu zadovoljni ratni vojvi veterani koji smatraju da njime nije obuhvaćeno ni jedno pravo koje se na njih odnosi.

O nacrtu tog zakona Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi javnu raspravu u 12 gradova Srbije od 13. maja do 3. juna ove godine, a veterani pripremaju niz predloga koje će izneti jednoj od njih, kaže Željko Vukelić iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

“Sa tim predlogom zakona koji je zvanično objavljen na sajtu Ministarstva su obuhvaćeni svi propisi koji se tiču ratnih i vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica, to je objedinjeno i to je u redu. Međutim, deo o ratnim veteranima ne postoji i ovom javnom raspravom su navodno hteli da čuju njihovo mišljenje o tome šta treba da sadrži ovaj zakon. Ta radna grupa je imala mogućnost od godinu dana da pozove i predstavnike ratnih veterana da daju svoje predloge i da to bude sadržano u ovom predlogu koji je izašao u javnu raspravu”, rekao je Vukelić.

Jedan od osnovnih zahteva ratnih vojnih veterana, prema njegovim rečima, jeste da odredbama zakona bude obuhvaćen period učešća u ratu od avgusta 1990. do jula 1999. godine, bez ograničavanja učešća u ratu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“Drugi zahtev je da ratni veterani dobiju benefite kao što ima Beograd, umanjenje plaćanja komunalnih usluga, da državni praznik bude Vidovdan, traži se i borački dodatak, da ratni veterani imaju svi dodatak i da se ne tretiraju kao socijalni slučaj i da se tačno zna koliko ima veterana”, naveo je Vukelić.

Još jedan od zahteva, kako je rekao, jeste da ratni veterani i deca ratnih veterana imaju prednost pri zapošljavanju u državnim institucijama, ali i da ratni veterani dobiju neku vrstu moralnog priznanja, u vidu spomenica ili plaketa kako bi im, naveo je Vukelić, bila priznata činjenica da su svoj život stavili na raspolaganje za odbranu svoje zemlje.

Ratni veterani posledice rata, prema njegovim rečima, osećaju na svim poljima života, od socijalne ugroženosti, postraumatskih sindroma, psiholoških oboljenja, a ne postoji nijedna uredba zakona koja bi im na bilo koji način nadoknadila gubitke.

“Što se tiče predloga zakona koji je zvanično objavljen, predviđena su tri prava za ratne veterani koji samo stoje na papiru. Prvo pravo je da ratni veteran ima pravo na dodatak. Međutim, tek nakon 65 godina života pod uslovom da nije ostvario nikakvo pravo na penziju i ukoliko niko od članova ne ostvaruje nikakav prihod. Bukvalno čovek mora da bude čitavog života socijalni slučaj kako bi ostvario ovo pravo. Drugo je pravo na stambeno zbrinjavanje, 10 posto od socijalnih stanova imaju pravo ratni veterani, međutim, prvi na red dolaze ratni i vojni invalidi, pa tek onda ratni veterani”, kazao je Vukelić.

Nakon javne rasprave, predlog zakona će biti predmet razmatranja na Skupštinskim sednicama, a u slučaju da njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, ratni veterani su, rekao je Vukelić, spremni da protestuju ispred Skupštine i Vladedo njihovog ispunjenja, jer smatraju da je ovo ključni trenutak da se izbore za svoja, kako je rekao, do sada uskraćena prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.