Vukelić: Neistine zatvorile kamp

VIDEO K9: Prvi Omladinsko- patriotski kamp Zlatibor izazvao je veliku pažnju javnosti zbog navodne vojne obuke dece i korišćenja oružja, zbog čega je i zatvoran pre nekoliko dana od strane policije. Organizatori, koji su ogorčeni prevremenim zatvaranjem kampa, tvrde da nije bilo nikakve neprimerene obuke dece, a zbog kaljanja ugleda najavljuju i tužbe.

388

Reagovanju policije prethodila je polemika u javnosti pokrenuta snimkom i reportažom sa neobičnog okupljanja omladinena Zlatiboru, koje je objavio ruski portal ,,Raša tudej”.

Na pisanje domaćih medija o navodnoj vojnoj obuci dece u ovom kampu reagovao je i predsednik Srbije rečima da Srbiji nisu potrebna ovakva dešavanja i da ih država neće tolerisati.

“Želimo da skrenemo pažnju javnosti na sve one tendenciozne naslove da nemaju nikakvog osnova, pokazaćemo dokumentaciju, gde je Ministarstvo odbrane i policije upoznato još od petog meseca ove godine, u policiji smo na vreme podneli zahtev gde nije bilo nikakvih problema. Tokom kampa nekoliko puta su pripadnici policije dolazili u redovan obilazak gde nije bilo nikakvih problema niti smo išta radili što nije u skladu sa zakonom”, rekao je Željko Vukelić, predsednik Saveza ratnih veterana Srbije.

Vukelić je osudio pisanja pojedinih medija kao neistinita, istakavši da ne želi da u javnosti ostanu okarekterisani kao teroristi koji obučavaju decu da barataju oružjem, pošto, kako tvrdi, oružja u kampu nije ni bilo.

“Želimo jednostavno da skrenemo pažnju nadležnim organima da reaguju na ovo uzbunjivanje javnosti, da predsednik Srbije i ministar policije pozovu na odgovornost i kazne one koji su im dostavili lažne izveštaje. Ne napadamo instituciju predsednika ni ministra policije, nego su jednostavno oni obmanuti i obmanuta je javnost Srbije i regiona”, kazao je Vukelić.

On je potvrdio da su poslednjih godina vodili decu u Rusiju na omladinsko-patriotske kampove koji su podržani od strane Ruske federacije i sa kojima, kako je rekao, imaju odlična iskustva.

“U Rusiji je to podignuto na viši nivo, vojni, jer oni pripremaju tu decu za buduće vojnike, mi nismo imali toliku logistiku i sredstva da bi mogli da damo akcenat na vojnu obuku, nego smo hteli da decu učimo zdravom načinu života, uzajamne pomoći solidarnosti, obavezama, odgovornosti, hteli smo da im damo više informacija o srpsko-ruskom prijateljstvu, da ih učimo poštovanju države, ustava, zakona”, rekao je Vukelić.

Nakon prisilnog zatvaranja kampa od strane policije pre nekoliko dana, Vukelić navodi da su obavili razgovore sa svim roditeljima, gde su konstatovali da niko od njih nije imao nikakvu zamerku na rad kampa, već da su, naprotiv, pojedinadeca su izrazila želju i da upišu Vojnu akademiju.

“Utisci su odlični, ja ne znam zašto se digla ta hajka, nije bilo upotrebe nikakvog vatrenog oružja, ja sam lično bio tamo, i nisam video ništa što bi moglo da bude opasno za decu. Sa kampom su deca prezadovoljna, izrazila su želju da dođu i drugi put, upoznali su i mnogo drugara, pojačali su svoju kondiciju, moja deca su prezadovoljna”, kazao je Aleksandar Popović, otac dvoje dece učesnika kampa.

Na Prvom Omladinskom Patriotskom Kampu na Zlatiboru učestvovalo je 38-oro mladih oba pola, uzrasta od 10 do 22 godine, a maloletnici su bili u pratnji roditelja, naveo je Vukelić.

Zbog štete koja im je naneta on je najavio i moguće pokretanje tužbe protiv medija koji su, kako je naveo, pisali neistine, kao i protiv onih koji su zatvorili kamp.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.