Vujović: U Srbiji se ne koristi GMO soja

U Srbiji se ne koristi genetski modifikovana soja i građani mogu slobodno da konzumiraju soju koju kupuju u našoj zemlji, izjavio je rukovodioc grupe za zaštitu biljnih sorti i biološku sigurnost Ministarstva poljoprivrede Jovan Vujović.

2471

Vujović je poručio da građani mogu biti mirni pošto konzumiraju soju koja nije genetski modifikovana.

“Zaista nema razloga za paniku, realnost je potpuno drugačija. Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti sprovodi odredbe Zakona o genetički modifikovanim organizimima, po kojem je zabranjena proizvodnja i promet takvih organizama u Srbiji”, rekao je Vujović za Pink odgovarajući na pitanje kako komentariše tvrdnje pojedinih medija da ima razloga za brigu po pitanju soje.

On je istakao da se sprovode mere i ispekcijski nadzor na poljoprivrednim površinama i granici gde fitosantirana i veterinarska inspekcija kontrolišu sve pošiljke, tako da je kontrola višestruka.

Vujović je dodao da je tačno da u svakoj zemlji postoje ilegalni tokovi, kao i da se država na različite načine bori sa njima.

On je naglasio da na svim parcelama postoji kontrola, kao i da je prošle godine izvršena izvršena kontrola na 1.803 sumnjive parcela na teritoriji južnobačkog, zapadnobačkog, sremskog, kolubarskog i beogradskog okruga i da je samo na 70 parcela potvrđeno da se uzgaja GMO soja.

“Od ukupne proizvodnje soje u Srbiji, koja je od 180.000 do 200.000 hekatar – ovo su promili”, istakao je Vujović dodajući da je reč o malim poljoprivrednim proizvođačima i parcelama koja nisu veće površine od hektara.

On je rekao da fitosanitarna inspekcija češlja teren i da takve parcele ne mogu da se sakriju.

Kako objašnjava, otkupljivači soje moraju da imaju autorizovane uzorkivače koji proveravauju soju i ona ne može nikako legalno da se nađe u prometu.

Ako neki poljoprivredni proizvođač i uspe da sakrije takvu parcelu, on ne može da je ponudi otkupljivačima već se ona najčešće koristi unutar tog gazdinstva kao hrana za stoku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.