Vučić s Putinom u Moskvi, ekonomska saradnja u fokusu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Moskvi, gde će se danas sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. U fokusu razgovora biće ekonomska saradnja dve zemlje, ali i Srbije i Evroazijske unije.

0
304

Biće to 10. susret Vučića i Putina, a premijer Srbije je po dolasku u Moskvu u nedelju izjavio novinarima da Srbija sa Rusijom namerava da dalje pospeši ekonomske odnose i podigne nivo trgovinske razmene.

Istakao je da Srbija želi da privuče više ruskih investitora, koji ne bi bili vezani samo za energetiku.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko ideja o fabrikama mašina i automobila, koje bi pravile svoje pogone u Srbiji, a onda bi sa 51 odsto srpskih komponenata mogli da izvoze na evropsko tržište.

Vučić je ukazao da je razgovor sa ruskim predsednikom od izuzetnog političkog, ekonomskog i svakog drugog značaja za Srbiju, dodajući da se “oseća ponosno kada u takvim susretima zastupa interese svog naroda”.

Kako je kazao, biće reči i o za nas veoma važnoj temi – vojno-tehničkoj saradnji. Objasnio je da, ako ruski predsednik potpiše ukaz, za šta postoji tehnička mogućnost, onda bi bilo samo tehničko pitanje kada bi se u Srbiju slala vojna oprema.

U razgovoru sa predsednikom Putinom Vučić će, prema ranijim najavama, predložiti da do leta, najkasnije jeseni, Srbija bude domaćin Samita Srbija – Evroazijska unija, uz učešće privrednika svih pet zemalja članica.

Trenutno, 91 odsto od ukupne robne razmene Srbije sa Evroazijskom unijom odvija se sa Rusijom. Cilj je dalja liberalizacija jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, odnosno potpisivanje sporazuma kojim bi to pitanje bilo formalizovano.

Cilj Srbije je da, pre svega, očuva stepen liberalizacije koji ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, kao i da proširi spisak roba za izvoz, uključujući fijat automobile i dodatno ojača odnose sa Jermenijom i Kirgistanom.

Takođe je bitno da se liberalizuje izvoz mesa, živine i da se osiguraju bolji uslovi za plasman sireva, šećera i cigareta.

U prošloj godini Srbija je beležila rast izvoza u Rusiju za 9,7 odsto, ali još nije dostigla nivo iz 2014. zbog pada rublje. Inače trgovinski deficit od 716 miliona dolara na našoj strani je najniži koji je Srbija ikada imala u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom.

Ako bi se izuzeli energenti – gas i nafta – koji predstavljaju 52 odsto našeg uvoza, Srbija bi imala suficit u trgovinskoj razmeni sa Rusijom.

Što se vojne saradnje tiče, ruskoj strani je iskazana molba za dobijanje povoljnih uslova za nabavljanje sistema Buk, u cilju unapređenja sposobnosti protiv-vazdušne odbrane, nakon što je naoružanje hrvatske vojske “ojačano” balističkim raketama iz progama NATO. Takođe, Srbija treba da dobije modernizovane tenkove T 72 i oklopno izviđačka vozila BRDM-2M.

U Rusiju su sa Vučićem doputovali i ministar odbane Zoran Đorđević i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.