Vučić o Agrokoru: Nećemo dopustiti štetu za domaće kompanije

Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe šštetu zbog Agrokora, ukazao je premijer Aleksandar Vučić na početku sastanka sa predstavnicima Hrvatske i Slovenije.

0
480

Premijer i ministri trgovine i poljoprivrede, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, sastali su se danas u Vladi Srbije sa ministrima trgovine i ekonomije Slovenije, Crne Gore i BiH, kako bi razgovarali o situaciji vezanoj za poslovanje koncerna “Agrokor”.

Sastanku u Nemanjinoj 11 prisustvuju ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju u Vladi Slovenije Zdravko Počivalšek, ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić i potpredsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Premijer Vučić je na početku istakao da je Srbija, na osnovu mera koje je njegova Vlada donosila, obavila uvid u finansijske transakcije preduzeća koja posluju u sistemu Agrokora u našoj zemlji.

“Tamo gde ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra, to nećemo dopustiti da se preliva na štetu domaćih kompanija, ali to je jedino što je moguće”, kazao je Vučić.

Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće firme, on je rekao da Vlada može da ide na određene privremene mere, pred Privrednim sudom.

“Što se tiče Merkatora S, mi imamo direktan finansijski ugovor sa slovenačkim Merkatorom, a ne direktan sa Agrokorom. To nam daje neku vrstu nezavisnosti sa Agrokorom, ali u krajnjoj liniji, u istoj smo situaciji”, rekao je premijer gostima na početku sastanka.

Sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata, a po završetku javnost će o detaljima biti obaveštena saopštenjem. Cilj sastanka je da se vidi šta je svaka država pojedinačno uradila, te da se vide mogućnosti za zajedničko delovanje.

 

Formiran ministarski tim za rešavanje Agrokora

Zbog situacije u Agrokoru formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmene informacija i predeuzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi i sastava Agrokora u svakoj od pojedinačnih zemalja.

To je osnovni zaključak današnjeg sastanka u Vladi Srbije na kojima su učestvovali predstavnici četiri države – Srbija, BiH, Crna Gora i Slovenija.

Kako je rečeno svaka od zemalja će sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor, a u skladu sa zakonima koji važe u te četiri države.

“Srbija stoji bolje nego ostale zemlje u regionu, zbog posebnog pravnog statusa koje ima Merkator S u odnosu na Agrokor. Imamo slične probleme, a tražimo zajednička rešenja”, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Kako je naglasio, ovaj sastanak nije uperen protiv bilo koga, a zajedničke aktivnosti su u cilju stabilizacije situacije u celiom regionu.

“Pratimo ono što se dešava u Hrvatskoj i izražavamo spremnost da razgovaramo sa predstavnicima hrvatske vlade. Očekujemo da se kriza reši, bez štete za ćerke firme”, rekao je Ljajić.

Očekuje se da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna. On je rekao da se očekuje da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavkljače kako one u Hrvatskoj, tako i van nje. (Agencije, RTV)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.