Vučević: Potrebna kultura dijaloga

VIDEO K9: Gradsku upravu za kulturu i Fondaciju Novi Sad 2021 gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je da budu most u dijalogu s građanima i svim zainteresovanim Novosađanima o tome kako bi u budućnosti trebalo da izgleda Kineska četvrt, za koju je, kako je naglasio, Grad Novi Sad opredelio nekoliko miliona evra.

0
395

Grad Novi Sad ove godine počinje sa razvojem devastiranog prostora nekadašnje fabrike „Petar Drapšin“, poznatijeg kao Kineska četvrt.

Razlozi za to su mnogobrojni, ali svakako jedan od najvažnijih je i realizacija infrastrukturnog projekta pod nazivom Youth Creative Polis, koji je dobio najveće ocene žirija i doneo Novom Sadu titule Evropske prestonice kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine.

“Ovo je istorijska šansa za Novi Sad i sada se postavlja pitanje da li smo mi spremni da se menjamo nabolje i potvrdimo, pre svega sebi, a i Evropi, da vredimo, umemo i možemo da stvaramo nove vrednosti. Upravo s tim u vezi, za ovaj proces je važno da bude demokratičan i participativan, otvoren za svakog dobronamernog Novosađanina, kako bismo izgradili bolju budućnost za generacije koje dolaze i pokazali da su nam one najveća vrednost zbog koje želimo da idemo napred i stvaramo nove mogućnosti”, rekao je gradonačelnik Vučević.

U svom saopštenju on je dalje podsetio da je u pobedničkim aplikacijama dve kandidature lokacija tzv. Kineske četvrti predstavljena kao svojevrsna košnica koja će biti ispunjena organizacijama koje okupljaju ljude iz kulture i umetnosti, kreativnih industrija i omladinskog nevladinog sektora, a da budući Youth creative polis bude prepoznatljiva turistička mikrodestinacija.

“Kako bismo sprečili da se kroz različite interpretacije unapred govori šta će se realizovati na toj atraktivnoj lokaciji, pozivam celokupnu javnost da se javno, kroz kulturu dijaloga, dogovori kako bismo svi zajedno doneli konačnu odluku o njenom daljem razvoju. Oslanjajući se na rečeno, apelujem na Upravu za kulturu i Fondaciju „Novi Sad 2021“ da budu svojevrstan most u tom dijalogu sa stručnom, ali i najširom javnošću, kako bih na osnovu toga, kao gradonačelnik Novog Sada, a u skladu sa zaključcima istraživanja i javnih rasprava, 12. septembra ove godine doneo i konačnu odluku o tome kako će ovaj prostor biti unapređen”, naveo je Vučević.

 

Grad Novi Sad se opredelio da uloži nekoliko miliona evra u prostor koji posle revitalizacije i razvoja želi da ustupi kulturnim, umetničkim i kreativnim radnicima, kao i omladinskom sektoru. Usvajanjem Plana detaljne regulacije, tzv. Kineska četvrt je sačuvana od daljeg propadanja, uvažavajući njen postojeći identitet, kako u arhitektonskom, tako i u suštinskom smislu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.