Vreo jun u Evropi: U više država oboreni temperaturni rekordi

Snažan toplotni talas uzrokovao je porast temperatura znatno iznad proseka za jun u brojnim zemljama, a u nekim slučajevima zabeležen je porast i do 20 stepeni.

0
21

Intenzivna vrućina u većem delu Evrope uzrokovala je junske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Severne Afrike.

Norveška je u sredu u Banaku zabeležila temperaturu od 32,5 stepena Celzijusa, navodno najvišu temperaturu ikad zabeleženu unutar Arktičkog kruga u Evropi. Znatno je viša i od junskog proseka od 13 stepeni.

U Poljskoj je u ponedeljak temperatura dosegla oko 35 stepeni, a u delovima istočne Nemačke na nekoliko je lokacija izmereno 37, piše Al Jazeera Balkans.

Junski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 stepena niža od junskog rekorda od 41 stepena.

Ekstremne vrućine proširile su se na Severnu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedeljak su se izjednačile s mesečnim rekordom od 48,7 stepeni.

S druge strane, Evropu su pogodile i oluje sa grmljavinom, koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula.

U nastavku sedmice očekuju se nove oluje praćene grmljavinom, gradom i jakim vetrom.(Al Jazeera Balkans)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.