Vremeplov umetnosti – odrastanje uz umetnost

VIDEO K9: Galerija Matice srpske, jedna od naših najznačajnijih ustanova kulture već punu deceniju priređuje edukativne programe za decu u želji da svoj umetnički fond i stalnu postavku učini interesantnim i dostupnim najmlađim sugrađanima.

0
504

U ovoj ustanovi danas je svečano potpisan protokol o saradnji sa Predškolskom ustanovom Radosno detinjstvo.

Odrastanje uz umetnost osnovni je motiv desetogodišnje saradnje Galerije Matice srpske i PU Radosno detinjstvo, kroz koji deca od najmlađeg uzrasta razvijaju pozitivan odnos prema umetnosti, muzejskim ustanovama i kulturnoj baštini.

“Ove godine smo imali izložbu kojom smo obeležili deset godina zajedničkog rada i 40 hiljada novosadskih mališana koji su prošli kroz naše zajedničke programe. Ovo jeste način kako se muzej ili ustanova kulture otvara ka javnosti, ka publici i to upravo kroz programe kroz najmlađu publiku, jer nam se čini da je tako domet naših aktivnosti najširi”, rekla je Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Ove godine, od 7. oktobra ove do maja 2017, biće ponovljen edukativni program rađen prošle godine, a koji prati specijalna publikacija Umetnički vremeplov, ličnosti i događaji na umetničkim delima GMS. Za razliku od 2016. kada se ovaj program odvijao u vrtićima, ove godine će biti organizovan u samoj Galeriji.

“Sve što je edukativno, sve što se tiče naše baštine, naše kulture, naravno da je važno za razvoj naše dece, za shvatanje, poimanje naše istorije, za razvoj likovne kulture, upoznavanje sa tehnikama, našim umetničkim delima i stvaraocima, dakle, to je ono što oplemenjuje i dušu i, što bi se jednostavno reklo, deca zaista proširuju svoje vidike”, rekla je Mirjana Đurđev, direktorka PU Radosno detinjstvo.

Đurđev je istakla i da su vaspitači ustanove na čijem je čelu takođe edukovani od strane kustosa GMS kako bi mogli da iznesu ovaj projekat, koji je izuzetno važan za decu s obzirom na vreme u kojem danas žive, čime je značaj Galerije još veći.

“Dakle, sve ono vreme koje smo nekada imali da ss posvetimo deci tokom popodneva, da ih vodimo u galerije, pozorišta, prosto, eto, jedan taj deo je Galerija uzela sebi na teret i zaista to uradila na jedan volšeban i fenomenalan način i hvala im još jednom na tome”, objasnila je Đurđev. 

Osim ovog, GMS u saradnji sa Narodnom galerijom Slovenije, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i organizacije Društvena inovacija – društveno preduzetništvo kreirala je projekat namenjen mladima, koji uspostavlja i produbljuje vezu između muzeja i mladih i daje odgovor na pitanje kako muzeji i galerije mogu da privuku mladu publiku i podstaknu na razmišljanje o globalnim temama i problemima društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.