Vremenske nepogode u Evropi: Smrtni slučajevi u Francuskoj, Austriji i Italiji

Prijavljeni su smrtni slučajevi u Francuskoj, Austriji i Italiji u jakim olujama posle više nedelja vrućine i suše, preneo je BBC.

0
62

Posle nekoliko nedelja velikih vrućina i suša, područja centralne i južne Evrope zahvatile su snažne oluje u kojima je poginulo najmanje 13 ljudi, među kojima i troje dece.

Smrtni slučajevi, najviše od pada drveća, prijavljeni su u Italiji i Austriji, kao i na francuskom ostrvu Korzika.

Jaka kiša i vetar uništili su kampove na ostrvu.

U slovenačkom Kranju vetar je odneo krov jedne zgrade.

Jak vetar je izazvao probleme i u italijanskoj Veneciji, gde je odneo deo fasade zvonika katedrale zbog čega je deo Trga svetog Marka bio privremeno zatvoren.

Na Korzici je vetar koji je duvao brzinom do 224 kilometara na čas čupao drveće i oštetio neke kuće. Tamošnje vlasti su saopštile da je 13-godišnju devojčicu ubilo drvo koje je palo u kampu. Muškarac je poginuo u sličnom incidentu, a jedna starija žena je poginula kada je njen automobil udario u kolibu na plaži. Još dvoje ljudi, ribar i kajakašica, poginuli su u moru.

Više desetina ljudi je povređeno i na kopnu i na moru. Očevici su rekli da su oluje bile iznenadne i da nije objavljeno nikakvo upozorenje.

„Nikada ovako nešto nismo doživeli, pomislili biste da nas je zadesio uragan”, rekao je vlasnik restorana Sedrik Bel za novinsku agenciju Rojters.

Na francuskom kopnu, neke južne oblasti pogođene su nestankom struje, a ulice su poplavljene u Marseju.

U Austriji su poginule dve devojke kada je na njih palo drvo u blizini jezera u Koruškoj. Mediji u pokrajini Donja Austrija izvestili su o još tri smrtna slučaja, takođe od posledica pada drveta.

U međuvremenu u Italiji, muškarac i žena poginuli su od pada drveća u odvojenim nesrećama u regionu Toskane. Jaki vetrovi su zapljusnuli Veneciju, odnevši suncobrane kafića preko Trga Svetog Marka, a sa zidova katedrale obrušio se deo fasade. Nevreme je pogodilo primorska odmarališta u Toskani i severnije u Liguriji.

Toplotni talas, međutim, nastavio se u južnoj Italiji, a na Siciliji su zabeležene temperature i do 40 stepeni. (BBC)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.