VREMENSKA I AGROPROGNOZA ZA 5. NOVEMBAR

(VIDEO K9) Ove sedmice nešto niže temperature u odnosu na prethodni period uz promenljivo vreme. U utorak temperature slične današnjim, ali uz povišenu vlažnost vazduha što će doprineti dodatnom razvoju oblačnosti i velikim količinama kiše tokom popodneva i noći između utorka i srede. I u utorak će se zadržati južni vetar sa udarima do 6 m/s. Vazdušni pritisak i dalje nizak.

482
 
U sredu nešto bolje vremenske prilike, ali pad temperature. Očekivana jutarnja 8, najviša dnevna 15 stepeni. Iako će tokom noći između utorka i srede padati kiša, u sredu razvedravanje i prestanak padavina. Duvaće umeren vetar zapadnog i jugozapadnog pravca.
 
Jesen je za ratare vreme kada su radovi u polju veoma intenzivni. U institutu za ratarstvo i povrtarstvo kažu da se trenutno ubiru jari usevi i obavlja se setva pšenicu, koju treba završiti do kraja oktobra.
 
Takođe u Insititu kažu da je vlažnost zemljišta relativno dobra, te da nema potreba za dodatnim valjanjem pšenice. Stručnjaci kažu da je ovo dobra agrotehnička mera, ali ne i ove godine, s obzirom da bi u ovom slučaju proizvela manjak prinosa u narednoj godini.
 
U narednih pet dana promenljivo vreme sa temperaturama nižim od 20 stepeni. Sutra i u noći između utorka i srede oblačno i kišovito. U sredu prestanak padavina, ali će se ponegde zadržati poi koji oblak. Duvaće uglavnom umeren južni i jugozapadni vetar. Jutarnje temperature od 8 do 11, najviše dnevne od 15 koliko nas očekuje u sredu do 20 stepeni koliko meteorolozi najvljuju za sutra i za petak.
 
Vremenske prilike nepovoljno utiču na kardio i cerebrovaskularne bolesnike, kao i na astmatičare. Pospanost, glavobolja i razdražljivost su moguće meteoropatske reakcije. U saobraćaju se savetuje povećana pažnja, zbog promenljih vremenskih prilika.  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.