VREMENSKA i AGROPROGNOZA 07.08.2013.

806

(VIDEO K9) Sedmi avgust u našem gradu sunčan i topao. Jutros je u Novom Sadu izmereno 25 stepeni, a do kraja dana meteorolozi najavljuju maksimalnih 36 stepeni. Vetra skoro i da nema, pa je osećaj toplote izuzetno pojačan. Duva slab vetar jugoistočnog pravca, a vazdušni pritisak je i dalje snižen.

Još toplije vreme očekuje nas sutra. Za četvrtak ujutru već oko sedam sati metoerolozi očekuju da živa u termometru dostigne 26. podeok, dok će do kraja dana dostići maksimalnih 37 stepeni. Dobra vest je da nas sutra očekuje nešto jači vetar jugoistočnog pravca, pa će subjektivni osećaj toplote biti nešto manji. I sutra se zadržava polje nešto nižeg vazdušnog pritiska.

U insitututu za ratarstvo i povrtarstvo kažu da su ovih dana svi ratarski radovi u polju skoro privedeni kraju.

Toplo vreme očekuje nas do kraja sedmce. Do petka u Novom Sadu sunčano i suvo sa jutarnjim temperaturama do 26, a najviše dnevne do 37 stepeni. U petak nešto priajtnije vreme zbog vetra kojiće duvati nešto jačim intenzitetom. A u dane vikenda rast vlažnosti vazduha uslovljava oblačnu subotu prepodne, dok nas popodne očekuju pljuskovi. Veće količine kiše zadržaće se i u nedelju. Osim osveženja u vidu kiše, očekuje nas i pad temperature za oko desetak stepeni. U petak, subotu i nedelju očekuje nas nešto jači vetar, pa će se visoke temperature lakše podneti. Od ponedeljka razvedravanje i temperature do 30 stepeni.

Usled visokih temperatura hronični bolesnici i dalje mogu osećati pojačane tegobe, te im se savetuje da se pridržavaju saveta lekara i uzimaju redovno terapiju. Meteoropatske reakcije su moguće u jačoj formi. Lekari takođe savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, uzimanje više tečnosti i lagane hrane. U šetnju treba ići ujutru i uveče. U najtoplijem delu dana se ne treba izlagati suncu i zbog visokog indeksa ultraljubičastog zračenja. Obavezno nositi šešir i sunčane naočare. A za osobe osetljive na polen, olakšanja nema. Polena koprive, pelena i ambrozije sve je više u vazduhu iznad Novog Sada, kažu merenja Laboratorije za palinologiju. Osetljivama se savetuje što češće pranje ruku i umivanje, kao i sušenje veša u zatvorenim prostorijama. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.