Vremenska, agro i bioprognoza, 31.5.2018.

VIDEO K9: Maj ispraćamo uz visoke dnevne temperature vazduha, a slično vreme očekuje nas i prvih dana juna. Osveženje u vidu kiše meteorolozi nam najavljuju za sutra i drugog dana vikenda.

269

U našem gradu danas sunčano vreme. Jutarnja temperatura iznosila je 17, tokom dana do 29 stepeni. Slab jugoistočni vetar duva brzinom do 4 m/s. Vazdušni pritisak je povišen i iznosi 1016 mbar.

Sutra će biti pretežno sunčano uz popodnevnu kišu sa grmljavinom. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće 18 stepeni, maksimalna dnevna 31. podeok. Istočni povetarac duvaće brzinom do 1 m/s. Vazdušni pritisak i dalje povišen, 1015 mbar.

U Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo navode da je usled niskih temperatura krajem februara i početkom marta došlo do značajnog izmrzavanja kajsije, breskve, trešnje i šljive. Takođe, topao vetar, u proteklom periodu, uticao je na masovno opadanje plodova kod ovih voćnih vrsta. Stručnjaci uprkos tome, prognoziraju dobar prinos ove godine i podsećaju da je sada povoljan period za zelenu rezidbu.

Početak juna u Novom Sadu biće u znaku visokih dnevnih temperatura vazduha, koje će se kretati u intervalu od 27, koliko će biti izmereno u utorak, do 31 stepen, koliko nas očekuje sutra, uprkos najavljenim popodnevnim padavinama. Uslova za kišu biće i u nedelju, kao i u utorak, kada će doći do očekivanog osveženja.

Uticaj biometeoroloških prilika na većinu hroničnih bolesnika i meteoropata je relativno povoljan. Oprez se savetuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom, aod meteoropatskih reakcija mogući su glavobolјa i zamaranje. Preporučuje se smanjenje fizičkih napora u najtoplijem delu dana, boravak u hladovini i adekvatna zaštita od UV zračenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.