Vremenska, agro i bioprognoza, 20.03.2019. Stiže proleće

VIDEO K9: Proleće u našoj zemlji zvanično počinje večeras u 22,58 časova. Sutra, prvog prolećnog dana, u Novom Sadu pretežno sunčano i toplije.

119

Danas u Novom Sadu promenljivo oblačno vreme. Jutarnja temperatura iznosila je 4 stepena, tokom dana do 13. Pojačan severoistočni vetar duva brzinom do 7 m/s. Vazdušni pritisak je povišen, 1029 mbar.

Sutra u našem gradu pretežno sunčano i za koji stepen toplije tokom dana. Jutarnja temperatura 1, maksimalna dnevna 15 stepeni. Oslabljen severoistočni vetar duvaće brzinom do 4 m/s. Vazdušni pritisak i dalje povišen, 1034 mbar.

U Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo podsećaju voćare da je nakon rezidbe potrebno primeniti agrotehničke mere, a voćnjake zaštititi od štetočina i eventualnog mraza.

Za narednih pet dana u Novom Sadu, meteorolozi najavljuju pretežno sunčano vreme, uz postepen porast jutarnjih i dnevnih temperatura vazduha, sve do ponedeljka, kada nas očekuje pojačan košavski vetar koji će doprineti subjektivnom osećaju hladnoće. Jutarnje temperature će se, u ovom periodu, kretati od 1 do 11, dok će tokom dana najsvežije biti sutra, 15 stepeni, a najtoplije u nedelju 21.

Nastavlja se period nepovoljnih biometeoroloških prilika za većinu hroničnih bolesnika. Poseban oprez se savetuje cerebrovaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Od meteoropatskih reakcija, mogući su reumatski bolovi, pospanost i glavobolјa.

Za stanovnike na severnoj zemljinoj polulopti danas počinje proleće

Prema obaveštenju Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, proleće će u Srbiji zvanično početi večeras u 22,58 časova.

U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen. Na dan početka proleća sunce će u Beogradu izaći u 5,42 sata, a zalazi u 17,50, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine zbog zemljine atmosfere koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta.

U saopštenju se podseća da će se u noći između subote i nedelje, 30. i 31. marta, preći na letnje računanje vremena, kada kazaljke treba pomeriti jedan sat unapred.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.