Vremenska, agro i bioprognoza, 18.07.2016.

VIDEO K9: Danas je u našem gradu promenljivo vreme, sa više sunčanih nego oblačnih perioda. Od srede nas, prema prognozama meteorologa, očekuju vedri i sve topliji dani.

261

U Novom Sadu danas je promenljivo oblačno vreme, sa dosta sunčanih intervala. Jutarnja temperatura iznosila je 15, najviša dnevna 26 stepeni. Vetar je umeren, severozapadni, brzine do 6 m/s. Vazdušni pritisak je povišen, 1010 mbar.

I sutra će u našem gradu biti promenljivo oblačno, sa dnevnim temperaturama na donjoj granici prosečnog intervala za Novi Sad. Jutarnja će biti oko 15, a maksimalna dnevna do 25 stepeni. Duvaće umeren severozapadni vetar brzinom do 5 m/s. Vazdušni pritisak iznosiće 1009 mbar.

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo savetuju ratarima da je nakon žetve pšenice potrebno što pre istanjirati ili plitko zaorati strnjiku, te izvršiti presetvenu pripremu kako bi se očuvala vlaga u zemljištu. Žetvene ostatke nikako ne treba spaljivati. Kiša je dobrodošla ratarskim kulturama koje se na njivama nalaze u različitim fazama razvoja.

U narednih pet dana još će u utorak u našem gradu biti umereno oblačno, ali suvo vreme, a potom će, do kraja perioda biti pretežno sunčano i toplo. Najsvežije će biti sutra, 25 stepeni, a najtoplije u subotu, 32.

Povolјna je biometeorološka situacija za većinu hronično obolelih osoba. Izvesne tegobe mogu osetiti kardiovaskularni bolesnici. Mogući su problemi sa snom i glavobolјa kao meteoropatske reakcije. Preporučuje se umerena fizička aktivnost i boravak u prirodi uz primenu adekvatne UV zaštite.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.