Vremenska, agro i bioprognoza, 10.8.2018.

VIDEO K9: Dan pred vikend sunčano i veoma toplo. I u subotu i nedelju, kažu meteorolozi, moći ćemo da uživamo u pravim letnjim temperaturama.

104

Poslednji dan ove radne nedelje biće sunčan i topao uz mestimični vetar. Jutro je osvanulo uz temperaturu od 20 stepeni, tokom dana do 33. Umeren jugozapadni vetar povremeno duva brzinom do 6 m/s. Vazdušni pritisak je povišen i iznosi 1019 mbar.

Slično vreme očekuje nas i sutra. Subota će proći uz dosta sunčanih intervala i minimalnu oblačnost. Uslova za padavine neće biti. Jutarnja temperatura iznosiće 18 stepeni, najviša dnevna do 31. Jugazapadni vetar umerenog intenziteta duvaće brzinom do 4 m/s. Vazdušni pritisak i dalje povišen, 1019 mbar.

Iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo preporučuju povrtarima da redovno sprovode neophodne agrotehničke mere u povrtnjacima na otvorenom polju ili u plastenicima, naročito na sprečavanju štetočina i bolesti kojima odgovaraju toplo vreme i visoka vlažnost vazduha.

U narednih 5 dana u Novom Sadu biće sunčano, toplo i suvo. Polje visokog vazdušnog pritiska i dalje će biti prisutno, a svakodnevno će duvati umeren vetar svakog dana. Temperature će biti ujednačene i kretaće se u intervalu od 32 tokom vikenda do 34 stepena koliko će biti izmereno u utorak.

Nastavlja se period sa nepovoljnim uticajem za hronično obolele osobe. Najveći oprez savetuje se nervno-labilnim osobama i srčanim bolesnicima. Od meteoropatskih reakcija mogući su glavobolja, razdražljivost i problemi sa snom. Preporučuje se umerena fizička aktivnost i adekvatna zaštita od očekivano visokih vrednosti UV zračenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.