Vremenska, agro, bioprognoza: 01.04.2015.

VIDEO K9: Danas u našem gradu promenljivo vreme, sa smenom sunčanih i oblačnih perioda. Sutra nas očekuju slične vremenske prilike, uz mogućnost kiše krajem dana.

386

Danas u našem gradu promenljivo vreme sa dosta sunčanih intervala. Vetar umeren do pojačan, severozapadni. Jutarnja temperatura vazduha 9, dok maksimalna dnevna neće preći 13 podeok. Vazdušni pritisak iznosi 1001 milibar.

Sutra će biti pre podne uglavnom vedro, tokom dana promenljivo oblačno vreme uz mogućnost kratkotrajne kiše. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Očekivana jutarnja temperatura biće 1, a maksimalna dnevna 13 stepeni. Vazdušni pritisak iznosiće 1003 milibara.

U Institutu za voćarstvo kažu da su vremenski uslovi idealni za sadnju voća. Sa formiranjem uzgojnih oblika treba ići krajem marta i početkom aprila. Tokom cvetanja, koje je u toku, treba obratiti pažnju ukoliko temperature vazduha padnu ispod 13 stepeni jer tada pčele smanjuju aktivnost, pa se voćarima preporučuje unošenje bumbara. Za sada nisu najavljene niske temperature koje bi mogle izazvati izmrzavanje, a kritični period ranijih godina bio je između 4. i 9. aprila.

U četvrtak se očekuje promenljivo vreme, sa više oblačnosti i uz moguću kišu poslepodne. U petak pretežno sunčano i vedro vreme. U subotu stiže novo naoblačenje sa kišom koja nas očekuje i u nedelju tokom većeg dela dana. U ponedeljak pre podne kratkotrajno razvedravanje, sa novim padavinama u poslepodnevnim časovima.

Najhladniji dan u narednih pet dana biće subota sa maksimalnih 6 stepeni, a najtopliji četvrtak, kada će živa u termometru dostići 13 podeok.

Kod osoba sa kardiovaskularnim i respiratornim oboljenjima tegobe su i dalje moguće usled očekivane biometeorološke situacije. Meteoropatske reakcije se mogu javiti u vidu bolova u mišićima, glavobolje i smanjene radne sposobnosti. Preporučuje se dodatna opreznost učesnicima u saobraćaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.