Vreme seobe ptica selica

VIDEO K9: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva zainteresovane građane da se pridružite hiljadama ljudi da tokom Evropskog vikenda posmatraju seobu ptica.

0
83

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve zainteresovane građane da se pridruže nekom od brojnih izleta koje će biti organizovani širom Srbije 30. septembra i 1. oktobra i posmatraju ptice na jesenjoj seobi, a u okviru tradicionalne manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica.

Ovu veliku manifestaciju još od 1993. godine, širom kontinenta organizuje BirdLife International, najveća svetska organizacija na polju zaštite i proučavanja ptica i njihovih staništa. U prethodnih 30 godina organizovano je preko 45 hiljada izleta, na kojima je učestvovalo više od 1,3 miliona posmatrača širom Evrope i Centralne Azije. Evropski vikend posmatranja ptica tokom vremena nije izgubio na popularnosti i svake godine sve je veći broj učesnika.

U Srbiji u Evropskom vikendu posmatranja ptica, koji organizuje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, svake godine učestvuje oko 1.000 ljudi. Ove godine izleti sa vodičima će biti organizovani na 23 lokacije širom zemlje u poznatim rezervatima ili parkovima prirode poput Zasavice, Velikog blata, Carske bare, Rusande, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Futoškog parka u Novom Sadu, na obali Crnog Timoka u Zaječaru ili na akumulacionim jezerima kao što su Bovansko jezero kod Sokobanje, Oblačinsko jezero kod Niša ili Radoinjsko jezero kod Kokinog Broda

“Lokacije gde se organizuju izleti se određuju na osnovu važnosti za ptice kako za gneždenje tako i kao usputne stanice za ptice selice. U ovom periodu godine možemo videti znatno veći broj vrsta ptica nego uobičajeno, upravo zbog vrsta koje se sele sa severa Evrope na jug. Pozivamo vas da se pridružite izletima širom Srbije kako bismo zajedno ispratili ptice, uživali u njihovoj raznovrsnosti i naučili nešto novo o njima”, kaže Mirjana Rankov, vodičkinja na izletu i ornitološkinja Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Opšti cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica je podizanje svesti o ugrožavajućim faktorima tokom gneždenja, migracija i usputnih stanica kao i o zimovalištima na Mediteranu i u Africi. Na migratornom putu ptice se suočavaju sa velikim  pritiscima, a najozbiljnije su klimatske promene, nestanak staništa i stradanje od strujnog udara ili sudara sa dalekovodima, lova i nelegalnog hvatanja i držanja ptica.

Učešće na izletima je besplatno, a za učešće je potrebno prijaviti se putem formulara na sajtu Društva. Za učešće na izletima nije potrebno prethodno znanje, ali savetuje se zaintersovanima da instaliraju na svojim telefonima “Ptice na dlanu” – besplantu aplikaciju za raspoznavanje ptica ili da nabave prvi sveobuhvatni vodič za raspoznavanje ptica na srpskom jeziku “Ptice Srbije i Evrope”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.