Vreme posta – vreme ribokrađe

VIDEO K9: Bliži se vreme posta i posnih slava tokom kojih je riba najčešće jelo na trpezi. U Ribolovačkom savezu kažu da je to ujedno i vreme kada njihove ribočuvarske službe imaju najviše posla na našim vodama.

0
734

Ribokradice se verovatno, kao i svih prethodnih godina, pripremaju za krivolov na svim našim ribolovnim vodama, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine, s obzirom da se bliži vreme posnih praznika kada se riba dobro prodaje.

“Mi to znamo. Iako je ribolovaca sve manje i manje na obalama reka, ribokradica će biti sve više i više i njihovih mreža, pa će onda oni podmirivati to tržište koje je uvek gladno ribe, bar u našoj Vojvodini”, rekao je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Kazne za prekršioce u ovoj oblasti su od 5.000 do 150.000 dinara, kaže Jovanović, navodeći da Ribolovački savez Vojvodine u svakom trenutku ima 200 do 250 procesa protiv ribokradica.

“Ribolovački savez Vojvodine na Tmišu, na gornjem toku Tise, na sremskim jezerima će upravo sada početi sa dodatnim akcijama kontrole i noćnih kontrola, da bi sprečili tu silnu ribokrađu koja je svake godine u ovo doba vrlo, vrlo aktivna”, rekao je Jovanović. 

Za one koji se bave sportsko-rekreativnim ribolovom, ovo je vreme kada su najaktivnije grabljice, pre svega smuđ, koji se ovih dana dobro lovi u Sremskim Karlovcima, dok za nešto bolji ulov štuke još nije dovoljno hladno.

“Vodeno bilje je još aktivno, da kažemo, na površini vode je i to je izvanredan zaklon za mamke, za ribice kojima se hrane grabljivice. Još nije neka prava aktivnost štuke. Kad budu bili mrazevi, kad to vodeno bilje bude palo na dno, onda se i mamak povlači, pa će onda štuka radije uzeti ono što joj mi ponudimo, nego sada u izobilju bele ribe koja je dostupna”, naveo je on. 

Jovanović je podsetio ribolovce da je tokom zimskog računanja vremena na snazi zabrana noćnog ribolova, od 18 časova uveče do 5 ujutru.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.