“Vreme je za sigurnu poljoprivredu”

VIDEO K9: Klimatske promene i nepredvidivi vremenski uslovi ne idu u korist poljoprivrednim proizvođačima. U situaciji kada za samo nekoliko minuta grada ili višedenevne suše mogu da izgube sve što su ulagali tokom godinu dana, osiguranje useva pokazalo se kao najbolja zaštita, zaključak je današnje konferencije pod nazivom "Vreme je za sigurnu poljoprivredu" koja je održana u okviru Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

0
27

Klimatske promene i globalno zagrevanje sve su učestaliji fenomeni koji imaju uticaj na sve oblasti ljudskog delovanja, posebno na poljoprivrednu proizvodnju.

Suša, grad, poplave i drugi oblici vremenskih neprilika u svega nekoliko sati mogu da unište useve u koje je poljoprivrednik uložio čitavu godinu.

Stoga je važno osiguranje ove proizvodnje, rečeno je na konferencije pod nazivom “Vreme je za sigurno poljoprivredu” održane u okviru Sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

Iz Kompanije “Dunav osiguranje” navode da je suša jedna od od najvažnijih tema za poljoprivrednike, pogotovo za onu grupu koja u proizvodnju ulaže značajna sredstva.

Koordinator za osiguranje poljoprivrede u Kompaniji “Dunav osiguranje” Miodrag Mladenović naglasio je da i ne postoji drugi način zaštite poljoprivredne prozivodnje od elementarnih nepogoda, osim osiguranja.

Meteorologija je važna za poljoprivredu, ali ne i toliko moćna da može unapred predvideti potencijalne vremenske nepogode, a godine u meteorološkom smislu nisu iste i ponovoljive, kažu stručnjaci. Tokom godine, uvek postoji jedan period sa ekstremnim vremenskim uslovima koji ide na štetu poljoprivredi, navodi meteorolog Nedeljko Todorović i dodaje da je važno prilagoditi se vremenskim prilikama, dok je sa ekonomskog aspekta najvažnije osiguranje useva.

U Udruženju novinara koji se bave poljoprivredom “Agropress” kažu da svojim korisnicima i članovima savetuju osiguranje i zaštitu poljoprivrednih dobara. Dodaju i da je važna edukacija o izboru vrste osiguranje, a o značaju zaštite poljoprivredne proizvodnje svedoče iskustva korisnika.

Na konferenciji je govorio i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, koji je istakao da ministarstvo sve više ulaže u protivgradnu zaštitu, ali da to često nije dovoljno, pa je važno osigurati useve.

O značaju zaštite poljoprivrednih dobara, ispred Udruženja ovčara Srbije, govorio je i predsednik Marko Janković.

Iako je primarna tema konferencije osiguranje od suša, sagovornici su diskutovali i o učestalim rizicima u poljoprivrednoj proizvodnji i savremenim trendovima o zaštiti useva kroz primere poslovanja Kompanije “Dunav osiguranje”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.