Vreme gripa i prehlade

VIDEO K9: U našem gradu je sve je veći broj obolelih od respiratornih infenkcija uzrokovanih virusom sezonskog gripa, ali i prehlade, kažeu lekari.

114

Broj obolelih od sezonskog gripa u Vojvodini sve je veći, zbog čega su u zdravstevnim ustanovama preduzete i mere zabrane ili ograničenja aposeta pacijentima.

Period je i zimskih prehlada, a zbog načina lečenja potrebno je znati da grip i prehlada da imaju različite uzročnike i kliničku sliku.

“Pod prehladama ili virozama podrazumevamo sve respiratorne infekcije koje nastaju tokom cele godine i za koje postoji oko 200 različitih virusa koji ih mogu pruzrokovati, dok grip predstavlja veoma zarazno oboljenje koje izaziva isključivo virus gripe, koji može biti tipa A i tipa B. Tip A može da se prenosi i sa životinja na čoveka, dok tip B se isključivo prenosi sa čoveka na čoveka”, pojasnila je prim. dr Tatjana Egić, specijalista opšte medicine novosadskog Doma zdravlja.

Virusi respiratornih infekcija, kao i virus gripa prenose se kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem i slično, naglasila je dr Egić, ali i indirektnim putem.

“To znači da, ukoliko je neko pre nas kinuo, kašljao, a mi smo zatim dotakli površinu na koju su pale te kapljice, mi našim rukama možemo da je ukoliko dotaknemo nos, usta i tako dalje, tako da je u prevenciji izuzetno važno i održavanje higijene , odnosno, često pranje ruku”, navela je dr Egić.

Klinička slika obolelog od prehlade obično se manifestuje bolovima u grlu, mišićima, povišenom temperaturom do 38 stepeni C, postepenim nastankom i traje nekoliko dana. Gripa je nešto drugačija.

“Gripa se odlikuje izuzetno naglim nastankom nastankom, praktično, legnete uveče zdravii ustanete ujutro bolesni. Temperatura ide i do 40 stepeni Celzijusa, jaki bolovi mišićima, zglobovima, opšte loše stanje, a takođe može da se javi i sekrecija iz nosa, bolovi u grlu, gubitak apetita, kod nekih pacijenata može da se javi i proliv, tal+ko da je to stanje koje zahteva mirovanje i da se paktično odleži”, kazala je dr Egić.

Prosečno trajanje gripe je oko 7 dana rekla je dr Egić, dok virusne infekcije traju malo kraće, a put do ozdravljenja isti je za obe vrste oboljenja.

“Ono što bih ja savetovala svim pacijentima dam ukoliko im se jave tegobe, da miruju, uzimaju dovoljno tečnosti, što je izuzetno važno, to mogu biti pileća supa, voda, sveže ceđeni sokovi, limunada, zatim da uzimaju sredstva za snižavanje temperature ukoliko je ona preko 38 stepeni, ukoliko je ispod, ne treba je snižavati jer je je ona odbarmbeni mehanizam našeg organizma, zatim, ukoliko ima sekrecije iz nosa, mogu da se koriste kapi za nos na bazi, najbolje, morske soli i odmaranje, lagana hrana, zanči, ne opterećivati organizam sa tekim masnim jelima”, navela je dr Egić.

Antibiotike u ovim slučajevima ne treba koristiti, naročito ne na svoju ruku i bez konsultacije sa lekarima, naglasila je dr Egić, jer su to lekovi pravljeni da deluju na bakterije a ne na viruse.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.